Σήμερα, πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη έχει διπλασιαστεί μεταξύ 1990 και 2022, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Μελέτη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η ανάλυση δείχνει ότι το ποσοστό των ενηλίκων με διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο, αυξήθηκε από περίπου 7% το 1990 σε περίπου 14% το 2022. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για παράδειγμα, περισσότερα από 212 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη το 2022 ζούσαν στην Ινδία, 148 εκατομμύρια στην Κίνα, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ (42 εκατομμύρια), το Πακιστάν (36 εκατομμύρια), η Ινδονησία (25 εκατομμύρια) και η Βραζιλία (22 εκατομμύρια).
Πώς η αϋπνία επηρεάζει την καρδιά, τον διαβήτη και την παχυσαρκία
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη το 2022 όλοι έχουν πληθυσμό όπου το 25% ή περισσότερο ήταν ασθενείς με διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν τις νησιωτικές χώρες στον Ειρηνικό, χώρες της Καραϊβικής, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, καθώς και το Πακιστάν και τη Μαλαισία. Στις ΗΠΑ, 11,4% των γυναικών και 13,6% των ανδρών ήταν διαβητικοί. Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά αίτια της αύξησης του διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία και η άνιση διατροφή.
Αντίθετα, χώρες με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη για το 2022 βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη και την ανατολική Αφρική, με πιο εμφανείς περιπτώσεις στην Ιαπωνία και τον Καναδά. Εδώ, τα ποσοστά διαβήτη για τις γυναίκες κυμαίνονται από 2-4% σε χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Σουηδία, ενώ για τους άνδρες κυμαίνονται από 3-5% σε χώρες όπως η Δανία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα ποσοστά θεραπείας του διαβήτη παρέμειναν χαμηλά σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 445 εκατομμύρια ενήλικες άνω των 30 ετών παγκοσμίως (που αντιπροσωπεύουν το 59% των ασθενών) να μην έχουν λάβει θεραπεία το 2022, αριθμός τρείς φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το 1990.
Αντίθετα, χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και πολλές χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης έχουν δει σημαντική βελτίωση στη θεραπεία του διαβήτη από το 1990 έως το 2022. Στο Βέλγιο, μάλιστα, το 86% των γυναικών και το 77% των ανδρών έλαβαν θεραπεία. Αυτό έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη και χαμηλότερη θεραπευτική κάλυψη, με ορισμένα κράτη στην υποσαχάρια Αφρική να έχουν περιορισμένα ποσοστά, μόλις 5-10% για την ίδια χρονιά.
Χάρτης με τον αριθμό των ατόμων με διαβήτη (Α) και με διαβήτη χωρίς θεραπεία (Β) το 2022
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση και ανάπτυξη προγραμμάτων που θα διευκολύνουν τη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη σε χώρες με περιορισμένους πόρους. Επίσης, αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους, όπως η έλλειψη διαχωρισμού μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, καθώς και περιορισμένα δεδομένα από ορισμένες χώρες.