Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος ανήκει στην σκληρή δεξιά, ζήτησε το Σάββατο διεθνή στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα με σκοπό να απομακρυνθεί ο Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ημέρες αφού ο Μαδούρο ορκίστηκε εκ νέου, ξεκινώντας την τρίτη συνεχόμενη θητεία του, την οποία η αντιπολίτευση και πολλές χώρες θεωρούν πλαστή, με τις ΗΠΑ να είναι στο προσκήνιο των επικρίσεων.
«Ας ξέρει ο απατεώνας αυτός ότι υποστηρίζουμε μια διεθνή στρατιωτική παρέμβαση, μαζί με τον στρατό της Βενεζουέλας, για την απομάκρυνση της δικτατορίας», δήλωσε ο Ουρίμπε, απευθυνόμενος σε πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Κούκουτα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου πραγματοποίησε «καθιστική διαμαρτυρία για την ελευθερία της Κολομβίας και της Βενεζουέλας», εκφράζοντας την υποστήριξή του στους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια και Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
«Ζητούμε μια διεθνή επέμβαση, κατά προτίμηση με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διωχθούν αυτοί οι τύραννοι και να προκηρυχτούν άμεσα ελεύθερες εκλογές», επέμεινε, εν μέσω επευφημιών από τους υποστηρικτές του.
Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία από το 2013, ορκίστηκε πρόσφατα μετά από μια διαδικασία εκλογών που δεν έχουν αναγνωριστεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς και από πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.
Αντίκτυπος στις δηλώσεις αυτές δεν άργησε να έρθει. Ο Μαδούρο απάντησε στον Ουρίμπε, χαρακτηρίζοντάς τον «θλιβερή προσωπικότητα» που συνδέεται με παραστρατιωτικούς και διακινητές ναρκωτικών, αποκαλώντας τον «δολοφόνο και εγκληματία» που ζητά στρατιωτική παρέμβαση.
«Δειλέ! Έλα μπροστά, Άλβαρο Ουρίμπε, σε περιμένω στο πεδίο της μάχης, δειλέ, χαμερπή, φασίστα, εγκληματία, διακινητή ναρκωτικών», πρόσθεσε ο Μαδούρο στη διάρκεια ενός «αντιφασιστικού» φεστιβάλ στην Καράκας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, αντέτεινε σε έναν διαφορετικό τόνο την ομιλία του Ουρίμπε, σημειώνοντας πως «η Κούκουτα ξέρει ότι θα ήταν καλύτερο να διατηρήσουμε αδελφικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις στα σύνορα».