Νέες συμμαχίες Άσαντ με τζιχαντιστές αλλάζουν τα δεδομένα στη Συρία

Πολιτικές ανακατατάξεις στη Δαμασκό: Από την ανατροπή του Άσαντ στην ανασυγκρότηση του κράτους. Οι ισλαμιστές αντάρτες αναλαμβάνουν δράση.

Νέο Υπουργείο Άμυνας και Αναδιάρθρωση του Στρατού

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Δαμασκό και την εξασθένιση του συριακού στρατού, οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται σε μια κρίσιμη μεταβατική φάση: την ανασυγκρότηση των κρατικών θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Al Monitor, η νέα ηγεσία έχει εξαγγείλει τη συνεργασία και την ενσωμάτωση των διαφόρων ένοπλων ομάδων στο Υπουργείο Άμυνας, με στόχο την αναδόμηση του στρατού και την εδραίωση της εξουσίας.

Διορισμοί και Προαγωγές στην Ηγεσία του Στρατού

Ένα διάταγμα, που δημοσιεύθηκε από τη Γενική Διοίκηση του Σαράα στο Telegram, αποκάλυψε την τοποθέτηση 49 νέων διοικητών. Ο Χάιντ Χάιντ, συνεργάτης του βρετανικού Chatham House, υπογραμμίζει ότι επτά από τους προαχθέντες φαίνεται να προέρχονται από την οργάνωση HTS (Hayat Tahrir al-Sham).

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι αρκετοί από τους διορισθέντες επελέγησαν λόγω της σχέσης τους με τον Σαράα, ενώ τουλάχιστον έξι από αυτούς είναι ξένοι μαχητές που συνδέονται με την HTS. Η HTS, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες, επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την εικόνα της.

Η Επίδραση της HTS στην Αναδόμηση του Στρατού

Ο Χάιντ σημειώνει την επιρροή της HTS στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και στη νέα δομή του στρατού. Στο Ιντλίμπ, το προπύργιό της, η HTS μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει χάσει εδάφη στη Συρία από το 2019.

Μεταξύ των προαγωγών, δύο άνδρες ανέλαβαν το βαθμό του στρατηγού, πέντε έγιναν ταξίαρχοι και περίπου 40 έγιναν συνταγματάρχες. Ένας από τους στρατηγούς, ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, προορίζεται για τη θέση του Υπουργού Άμυνας στην μεταβατική κυβέρνηση.

Κριτική και Υποσχέσεις για Ευρύτερη Συμμετοχή

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, αναφέρει ότι οι προαγωγές προέρχονται κυρίως από τον στενό κύκλο του Άχμεντ αλ-Σαράα. Ο ίδιος ο Σαράα παραδέχθηκε ότι οι θέσεις στην κυβέρνηση κατανέμονται κυρίως σε μέλη της HTS ή σε συμμαχικές ομάδες, αλλά υπόσχεται «ευρύτερη συμμετοχή» στο μέλλον.

Οι υπόλοιποι από τους διορισθέντες προέρχονται από «συμμαχικές παρατάξεις», ενώ έξι από αυτούς είναι ξένοι τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, αναλυτής της συριακής σύγκρουσης, επιβεβαιώνει την παρουσία ξένων στον διορισμό, αναφέροντας έναν Ουιγούρο και άλλους τζιχαντιστές από χώρες όπως η Ιορδανία και η Τουρκία.

Η Ενσωμάτωση Ξένων Μαχητών και η Νέα Τάξη Πραγμάτων

Ο Ταμίμι τονίζει ότι η συμπερίληψη ξένων μαχητών είναι σύμφωνη με το δόγμα της HTS, η οποία έχει ως βασική αρχή να μην παραδίδει τα μέλη της στις χώρες τους. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή τους στη νέα τάξη πραγμάτων είναι στρατηγικά ωφέλιμη.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, έχει προσελκύσει ξένους στρατούς και τζιχαντιστές, αφήνοντας πίσω του πάνω από 500.000 θύματα και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Ο Χάιντ θεωρεί τις προαγωγές αυτές «μονομερείς και χωρίς διαβουλεύσεις». Ο Σαράα, ως μεταβατική φιγούρα, «εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να προωθήσει δικούς του ανθρώπους, αλλά και αλλοδαπούς», προσθέτει ο Χάιντ, τονίζοντας την ανάγκη να έχουν οι Σύροι λόγο στην επερχόμενη διαδικασία, ειδικά σχετικά με την υπηκοότητα των μη Σύρων μαχητών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα