«Τζιχαντιστές και οι νέοι στρατηγικοί σύμμαχοι του ηγέτη της Συρίας»

Οι πρόσφατοι εξελισσόμενοι πολιτικοί δρόμοι στη Δαμασκό, που καθοδηγούνται από ισλαμιστές αντάρτες, βρίσκονται σε μετάβαση από την προσπάθεια ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ στην ανασυγκρότηση των κρατικών θεσμών. Με την κατάρρευση του συριακού στρατού και των μηχανισμών του, οι νέες αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αναφορές από το al monitor, η νέα ηγεσία ανακοίνωσε την οποία συνεργασία και διάλυση των διαφόρων ένοπλων ομάδων, προκειμένου να ενσωματωθούν στο υπουργείο Άμυνας. Έχουν ήδη προκριθεί ορισμένοι στρατηγοί για την αναδόμηση του στρατού.

Ένα διάταγμα που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Telegram της Γενικής Διοίκησης του Σαράα, περιλάμβανε 49 νέους διοικητές, σε μια από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Χάιντ Χάιντ, συνεργάτης του βρετανικού Chatham House, παρατήρησε ότι «οι επτά από τους προαχθέντες φαίνονται όλοι προερχόμενοι από την HTS».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι αρκετοί από τους διορισθέντες επιλέχθηκαν λόγω της εγγύτητάς τους με τον Σαράα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι ξένων που συνδέονται με την HTS.

«Ευρύτερη συμμετοχή»

Ο Χάιντ σημείωσε ότι η HTS έχει καταφέρει να αναδείξει μέλη της στη ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και της νέας δομής του στρατού .

Η HTS, που έχει τη ρίζα της στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, έχει ταξινομηθεί ως τρομοκρατική από πολλές χώρες, αλλά προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της τα τελευταία χρόνια.

Στο προπύργιό της στην Ιντλίμπ, η HTS μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει απωλέσει εδαφικά εδάφη στη Συρία από το 2019.

Στο πρόσφατο διάταγμα, δύο άνδρες προήχθησαν σε στρατηγούς, πέντε σε ταξίαρχους και περίπου 40 σε συνταγματάρχες.

Ένας από τους στρατηγούς, ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, προορίζεται για υπουργός Άμυνας στη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, ανέφερε στο AFP ότι « η πλειονότητα των νέων προαγωγών προέρχεται από τον στενό κύκλο του Άχμεντ αλ-Σαράα».

Σε συνέντευξή του στο Al Arabiya, ο Σαράα παραδέχθηκε ότι οι κυβερνητικές θέσεις κατανέμονται κυρίως σε άτομα της HTS ή σε συμμαχικές ομάδες .

Ωστόσο, υποσχέθηκε «ευρύτερη συμμετοχή» στο μέλλον.

Η πλειονότητα των Σύρων που αναφέρονται στο διάταγμα προέρχεται από την HTS, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε «συμμαχικές παρατάξεις», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πρόσφατα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι υπάρχουν έξι ξένοι τζιχαντιστές μεταξύ των προαχθέντων, προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες .

Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, αναλυτής της συριακής σύγκρουσης, επιβεβαίωσε την παρουσία ξένων στον διορισμό, αναφέροντας έναν Ουιγούρο και άλλους τζιχαντιστές από χώρες όπως η Ιορδανία και η Τουρκία.

«Νέα συριακή τάξη πραγμάτων»

Ο Ταμίμι επισήμανε ότι η συμπερίληψη ξένων μαχητών είναι εντός του δόγματος της HTS, «μια θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι να μην παραδώσει τα μέλη της στις χώρες τους».

«Αλλά η μη υποστήριξή τους θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, επομένως η ενσωμάτωσή τους στη νέα τάξη είναι στρατηγικά ωφέλιμη», επισήμανε.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, έχει προσελκύσει ξένους στρατούς και τζιχαντιστές, οι οποίοι συγκρούονται μεταξύ τους, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 500.000 θύματα και εκτοπισμένα εκατομμύρια.

Για τον Χάιντ, οι προαγωγές αυτές είναι «μονομερείς και χωρίς πρότερες διαβουλεύσεις».

Ο Σαράα, ως μεταβατική φιγούρα, «εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να προωθήσει όχι μόνο δικούς του ανθρώπους αλλά και αλλοδαπούς», δήλωσε ο Χάιντ, καλώντας τους Σύρους να έχουν λόγο στην επερχόμενη διαδικασία, ειδικά σχετικά με την υπηκοότητα των μη Σύρων μαχητών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα