Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη να αναλάβει τη διαχείριση στρατοπέδων που φιλοξενούν φυλακισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και των συνδεδεμένων ομάδων, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έκκληση προς την Ουάσινγκτον να τερματίσει τη συμμαχία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που είναι υπό κουρδική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Al Monitor, περί τις δώδεκα φυλακές του ISIS στη βόρεια Συρία βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF, οι οποίες θεωρούνται από την Άγκυρα σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτές οι δυνάμεις συνδέονται με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχουν παλέψει για αυτονομία στην Τουρκία από το 1984. Ενώ το PKK χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ, οι SDF παραμένουν ο κύριος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία.
Ο Φιντάν σημείωσε ότι η συμβολή των SDF στη μάχη κατά του ISIS περιορίζεται κυρίως στην διαχείριση των φυλακών όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές.
«Ο Πρόεδρός μας έχει δώσει οδηγίες ότι, αν άλλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις φυλακές, εμείς θα αναλάβουμε τον έλεγχο με τους στρατούς μας. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό ως Τουρκία», πρόσθεσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Turk.
Ο Φιντάν τόνισε ότι εργάζεται με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υπό την καθοδήγηση του προεδρικού γραφείου, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Τουρκία έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία μέσω διαδοχικών στρατιωτικών επιθέσεων που διενεργήθηκαν από το 2016 έως το 2020, με στόχο να αποδυναμώσει τις κουρδικές δυνάμεις SDF.
Υποστήριξη από Τραμπ
Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον να αποσύρει περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία και να επανεξετάσει τη συμμαχία της με τις SDF. Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του, είχε αποφασίσει να αποσύρει τις δυνάμεις, αλλά η απόφαση αυτή αναβλήθηκε εξαιτίας έντονων αντιρρήσεων από αξιωματούχους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε περιγράψει τον Ερντογάν ως «φίλο» του.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φίλος μου. Είναι ένα άτομο που εκτιμώ και νομίζω ότι με σέβεται», είχε δηλώσει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο θέρετρό του.
Ερωτηθείς αν θα αποσυρθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία, τόνισε ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στη στρατηγική και απέδωσε στην Τουρκία την ώθηση για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Η Τουρκία υπήρξε αναμφισβήτητος υποστηρικτής των ομάδων της αντιπολίτευσης στη Συρία που μάχονται κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Μετά την πτώση του καθεστώτος του, οι Φιντάν και Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν οι πρώτοι διεθνείς αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη Δαμασκό.
Ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας βρίσκονται σε εξέλιξη, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια που σχετίζεται με τις SDF.
«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα ζητήματα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο Φιντάν.
Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες απαιτούν χρόνο και η Τουρκία δεν αποκλείει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση αν το ζήτημα παραμείνει άλυτο.
Υποστήριξη του Ισραήλ στους Κούρδους
Ο Φιντάν υποβάθμισε τη σημασία της στήριξης του Ισραήλ προς τις SDF, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, που είχε καταδικάσει τις επιθέσεις των Τουρκικών υποστηριζόμενων ομάδων εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τις SDF.
«Όλοι στην περιοχή σχετίζονται με τους άλλους», δήλωσε ο Φιντάν. «Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έχει επαφές με τις YPG, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις Μονάδες Άμυνας του Λαού, οι οποίες είναι οι βασικές δυνάμεις των SDF.
«Η κατεύθυνση αυτών των επαφών και το μέλλον τους θα είναι παρακολουθείται στενά», ολοκλήρωσε ο Φιντάν.