Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: Ουδέτερη ζώνη και πάγωμα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ένα από τα κύρια σημεία της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και ο πόλεμος με τη Ρωσία. Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μπορεί να τελειώσει τη σύγκρουση σε μία μόνο ημέρα, αυτή η φράση ακούγεται περισσότερο σαν υπερβολική υπόσχεση. Ωστόσο, η εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει την προσέγγιση του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη τονίσει ότι “η μπάλα είναι στο αμερικανικό γήπεδο” ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμβουλοι του Τραμπ αποκαλύπτουν σχέδια για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Για να επιτύχει τον στόχο του, ο Τραμπ θα χρειαστεί να αντικαταστήσει την υπάρχουσα στρατηγική του προεδρικού γραφείου του Τζο Μπάιντεν, η οποία είναι επικεντρωμένη στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία “όσο χρειαστεί”, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Μέχρι τώρα, η κριτική του Τραμπ στον Μπάιντεν έχει εστιάσει στο γεγονός ότι η στρατηγική των δωρεάν όπλων προς το Κίεβο μπορεί να εντείνει τον προϋπόθεση για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη τρεις πηγές κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο, αναφέρει ότι το μεταβατικό γραφείο του Τραμπ μελετάει μια πρόταση για να απαγορεύσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια, προσφέροντας ανταλλάγματα όπως στρατιωτικές προμήθειες.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα απαιτούσε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει περίπου το 20% της εδαφικής της επικράτειας με τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 1.200 χλμ, κάτι που θα σταματούσε τις μάχες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαχείριση μιας τέτοιας ζώνης δεν θα είναι ευθύνη των ΗΠΑ. “Θα παρέχουμε εκπαίδευση και υποστήριξη, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι αυτά που θα αναλάβουν την ευθύνη” εξήγησε μία πηγή στη WSJ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιοδήποτε είδος παραχώρησης εδαφών στον Πούτιν.

​Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου;

Ο Ζελένσκι εμμένει στη θέση ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στον Πούτιν θα ήταν “απαράδεκτη” και θα οδηγούσε σε “αυτοκτονία για την Ευρώπη”. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο του Τραμπ δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να θέσει ξανά σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν.

Για πολλούς αναλυτές, οι ανησυχίες ότι ο Τραμπ μπορεί να θελήσει να αποσυρθεί μονόπλευρα από το ΝΑΤΟ φαίνονται υπερβολικές, δεδομένου ότι το Κογκρέσο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία για να περάσει μια τέτοια απόφαση.

Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη του Κιέβου και ενδέχεται να ασκήσει πίεση στον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, περιλαμβάνοντας και το θέμα της εδαφικής παραχώρησης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα