Συρία: Σκοτεινές Συνδέσεις Ναζί και Στάζι

Οι αποκαλύψεις από τη φυλακή Σεντνάγια στη Συρία είναι σοκαριστικές. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ δείχνουν απόγνωση με αποστεωμένα σώματα κρατουμένων σε συνθήκες απάνθρωπες και μισοπεθαμένους ανθρώπους να στοιβάζονται σε κελιά. Σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 15.000 άτομα εκτελέστηκαν από το καθεστώς Άσαντ μεταξύ 2011 και 2015.

Στα social media, πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν τη συριακή κυβέρνηση με τους ναζί του Αδόλφου Χίτλερ, αναφέροντας ειδικότερα τον Αλόις Μπρούνερ, που φέρεται να κατέφυγε στη Συρία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπρούνερ, θεωρούμενος στενός συνεργάτης του Άιχμαν, του αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, καταδικάστηκε σε θάνατο στη Γαλλία το 1953. Έφτασε στη Συρία το 1954 και φέρεται να εφηύρε βασανιστήρια όπως η «γερμανική καρέκλα», που προκαλούσε τρομακτικούς πόνους στους κρατούμενους που αρνούνταν να αποκαλύψουν πληροφορίες.

Η Συρία μια απροσδόκητη υποδοχή για ναζί

Η Νούρα Τσαλάτι από το Πανεπιστήμιο Ερφούρτης, που έχει μελετήσει τις σχέσεις των πρώην Γερμανών αξιωματούχων με τη συριακή κυβέρνηση, αναφέρει: «Οι πρώην αξιωματούχοι της Βέρμαχτ ήταν ευπρόσδεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, καθώς δεν είχαν αποικιοκρατική ιστορία στη Μέση Ανατολή και διακρίνονταν σε πολεμικές τακτικές, έχοντας μάλιστα συμμετάσχει στη γενοκτονία των Εβραίων».

Η συριακή κυβέρνηση δεν περιοριζόταν μόνο σε ναζιστικά στοιχεία. Διατηρούσε σχέσεις και με τη Στάζι, που ήταν η μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας. Η συνεργασία αυτή εντασσόταν στην πολιτική του Ψυχρού Πολέμου, καθώς το κόμμα Μπάαθ πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο Ανατολικό Μπλοκ. Αποδείξεις για τις σχέσεις Άσαντ και Στάζι είναι σπάνιες, καθώς η ανατολικογερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε πολύτιμα αρχεία όταν η υπηρεσία διαλύθηκε το 1989. «Η συριακή μυστική υπηρεσία λειτουργούσε ως εργαλείο καταπίεσης και βασανιστηρίων για το καθεστώς Άσαντ. Οι ναζί εξειδικεύονταν σε σωματικά βασανιστήρια, ενώ οι Στάζι στην ψυχολογική τρομοκρατία. Έτσι, έχουμε έναν συνδυασμό δύο εφιαλτικών κόσμων», αναφέρει η Τσαλάτι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα