Χθες, οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους κατάφεραν να περικυκλώσουν σχεδόν πλήρως τη Χάμα, που βρίσκεται στην κεντρική Συρία, μία εβδομάδα μετά την ξαφνική τους επίθεση από τον βορρά, ενώ οι συριακές δυνάμεις προσπαθούν να τους απωθήσουν.
Απρόσμενα, οι αντικαθεστωτικοί κατέκτησαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, και στην πορεία τους μετά τη Χάμα, η οποία έχει στρατηγική σημασία για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, μόλις 200 χιλιόμετρα από την Δαμασκό.
Οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 704 ανθρώπων, εκ των οποίων 110 είναι αμάχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για τις πιο σοβαρές εχθροπραξίες από το 2020 στη Συρία, η οποία πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2011.
Οι αντάρτες έχουν περικυκλώσει τη Χάμα από «τρεις πλευρές», σύμφωνα με την βρετανική ΜΚΟ, η οποία διαθέτει εκτενή δίκτυα πληροφοριών στη Συρία.
Έχουν φτάσει «τρεις με τέσσερις χιλιόμετρα» από την πόλη, μετά από σφοδρές μάχες, και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν μόνο μια οδό διαφυγής προς νότο, καταλήγοντας στη Χομς, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Προχθές το βράδυ, οι ήχοι των εκρήξεων ήταν τρομακτικοί, ακούμε συνεχώς τους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο Ουάσιμ, ένας 36χρονος οδηγός που ζει στη Χάμα. «Βρισκόμαστε στα όρια της νευρικής κρίσης εδώ και τέσσερις μέρες», πρόσθεσε.
Υπό την πίεση των εχθροπραξιών, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει αντεπίθεση, με αεροπορική υποστήριξη και έχουν στείλει «μεγάλες στρατιωτικές οχηματοπομπές» στην περιοχή γύρω από τη Χάμα.
Στην περιοχή, διεξάγονται «σφοδρές μάχες» στον βόρειο τομέα της επαρχίας Χάμα, με άμεση υποστήριξη από συριακά και ρωσικά αεροσκάφη, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) προειδοποιεί για τον κίνδυνο «σοβαρών παραβιάσεων» που θα μπορούσαν να έχουν ως θύματα τους αμάχους. Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Χάμα έχει ιστορικό φρικτών σφαγών από το 1982, όταν ο στρατός κατάπνιξε την εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του πατέρα του νυν προεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με την Ριμ Τουρκμάνι, ερευνήτρια στο London School of Economics, αυτό που παρατηρούμε με την ταχεία προέλαση των αντικαθεστωτικών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών που καταλαμβάνουν. «Θα αντιληφθούν γρήγορα ότι ξεπερνούν τις δυνατότητές τους να κρατήσουν και να κυβερνήσουν αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης για την πιθανότητα επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της τζιχαντιστικής οργάνωσης που είχε κηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» σε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ το 2014, και χρειάστηκαν χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων για να νικηθεί.