Οι υπουργοί Άμυνας των G7 ξεκίνησαν τις σημαντικές συνομιλίες το Σάββατο, ενώ η κλιμάκωση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και η αυξανόμενη πίεση στην Ουκρανία μπαίνουν στο επίκεντρο. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για έναν ακόμη χειμώνα πολέμου, γεγονός που καθιστά τις συζητήσεις ιδιαίτερα επιτακτικές.
Η Ιταλία, ως πρόεδρος της Ομάδας των Επτά Χωρών, φιλοξενεί την πρώτη υπουργική σύνοδο του οργανισμού αφιερωμένη στην άμυνα στην πόλη Νάπολη, η οποία επίσης στεγάζει μία βάση του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην ομιλία του, ο Κροσέτο υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης: “Η παρουσία μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επιτιθέμενους στα δημοκρατικά μας συστήματα” είπε, εννοώντας τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και την κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Κροσέτο επισήμανε επίσης την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στην υποσαχάρια Αφρική και τις εντάσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για τη συζήτησή της κατά τη διάρκεια της μονοήμερης συνόδου.
Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ζητήματα ανάπτυξης και ασφάλειας στην Αφρική, καθώς και την κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η σύνοδος έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ήταν βασικός εγκέφαλος των επιθέσεων κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που επηρεάσαν δραματικά την κατάσταση στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως “την αρχή του τέλους” στον πόλεμο κατά της Χαμάς, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι προσφέρει “μια ευκαιρία για ειρήνη”.
Η Ιταλή Πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, επισκέφθηκε τον Λίβανο, όπου το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, συζητώντας τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.
Ουκρανικές προοπτικές
Σχετικά με την Ουκρανία, οι υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν την κατάσταση που βιώνει το Κίεβο, εισερχόμενο στον τρίτο χειμώνα του πολέμου. Οι απώλειες στα ανατολικά και οι πιθανές μειώσεις στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, αποτελούν σοβαρούς προβληματισμούς.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε στην παρουσίαση ενός “σχεδίου νίκης” προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων. Κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι η αίτηση για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρείται δύσκολο για τα κράτη μέλη.
Επιπλέον, ζητά την ικανότητα να πλήττει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και τη δυνατότητα ανάπτυξης “μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής” στην Ουκρανία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αναμένονται αναφορές για την ανάπτυξη δυνάμεων από τη Βόρεια Κορέα προς υποστήριξη της Ρωσίας στη σύγκρουση, αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.