Η τουρκική ιστοσελίδα TGRT Haber έχει αποκαλύψει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε συμφωνία θαλασσίων ζωνών με τη Συρία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, φαίνεται να υπάρχει μία στρατηγική πίσω από αυτή τη κίνηση που σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στη Συρία, ειδικά μετά την πιθανή πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Υπουργός δήλωσε: «Σκοπεύουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει αερομεταφορές, σιδηροδρομικές υποδομές, οδικές αρτηρίες και επικοινωνιακές υπηρεσίες στη Συρία. Σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια».
Αξιοσημείωτο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές πηγές απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προτιμώντας να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Έχουν μάλιστα απορρίψει δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην ανάγκη διατήρησης «ήρεμων νερών» στην περιοχή.
Από την πλευρά της, η ελληνική διπλωματία φαίνεται να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Πηγές από την Αθήνα επιβεβαίωσαν ότι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση και το σενάριο παρακολουθείται στενά.
Διπλωματικές πηγές επισήμαναν τη σημασία αυτού του θέματος, τονίζοντας ότι αφορά ευρωπαϊκά σύνορα και ότι το ζήτημα έχει ήδη κοινοποιηθεί στην ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ως «παράνομο και άκυρο», τονίζοντας ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις εξελίξεις που πρόκειται να έρθουν στο προσκήνιο.