Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι τη νίκη» της έναντι της Ρωσίας, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο, μόλις δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αυτή η επίσκεψη έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για την Ουκρανία, η οποία βλέπει τις δυνάμεις της να υποχωρούν στο ανατολικό μέτωπο, με αυξανόμενες απώλειες σε προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Παράλληλα, ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές που ζητούν διαπραγματεύσεις για την ειρηνική λύση του πολέμου, ακόμη και από μέρος των συμμάχων του Κιέβου.
Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Βούχλενταρ, η οποία είχε αποτελέσει πεδίο σφοδρών μαχών για σχεδόν δύο χρόνια.
«Η προώθηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ώστε να νικήσει είναι προτεραιότητά μου και μεγάλο προνόμιο», δήλωσε ο Ρούτε, έχοντας στο πλάι του τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι εξέφρασε ακόμα μία φορά τα παράπονα του για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους, όπλα τα οποία είναι κεντρικής σημασίας στη συζήτηση σχετικά με την πιθανή χρήση τους εναντίον ρωσικών στόχων. Το Κίεβο επιθυμεί την ικανότητα να πλήττει στόχους σε βάθος εντός της Ρωσίας, με σκοπό τη μείωση της δυνατότητας της Μόσχας να επιτίθεται στην Ουκρανία. Ωστόσο, αρκετοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανησυχούν για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, και αντιτίθενται σε αυτήν την ιδέα.
«Απαιτούμε μια επαρκή ποσότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, για τα οποία θεωρώ ότι οι εταίροι μας καθυστερούν», ανέφερε ο Ζελένσκι. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να πείσει τις δυτικές χώρες να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους και τα drones που στοχεύουν την Ουκρανία, παραδεχόμενος ότι «είναι μια δύσκολη απόφαση» και οι σύμμαχοι «δεν είναι ακόμη έτοιμοι» να την αποδεχτούν.
Ο Μαρκ Ρούτε έχει διακριθεί ως θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας και έχει χαρακτηριστεί «ρωσόφοβος» από την πλευρά της Μόσχας. Ως ένα από τα βασικά στελέχη, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι τον περιέγραψε ως «μεγάλο φίλο» και τόνισε ότι ο στόχος του Κιέβου είναι η «πλήρης ένταξη» στην ατλαντική οικογένεια.