«Σήμα κινδύνου από Σι Τζινπίνγκ προς Μπάιντεν»

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εξέδωσε χθες, Σάββατο 16/11, μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας τες να μην υπερβούν την “κόκκινη γραμμή” όσον αφορά την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν. Η δήλωση αυτή έγινε μόλις δύο μήνες πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η προειδοποίηση του Σι έγινε κατά τη διάρκεια πιθανότατα της τελευταίας προσωπικής του συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη Λίμα, στο πλαίσιο της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Σι τόνισε ότι “η περίπτωση της Ταϊβάν, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα” αποτελούν κομβικά ζητήματα και “κόκκινες γραμμές” για την Κίνα, οι οποίες δεν πρέπει να αμφισβητούνται.

Περιέγραψε αυτά τα ζητήματα ως “προστατευτικά κιγκλιδώματα” και “τον πιο σημαντικό μηχανισμό για τη διατήρηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ”, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CCTV.

Ο κ. Σι καταδίκασε επίσης τις “αυτονομιστικές ενέργειες” των ηγετών της Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι “ασύμβατες με την ειρήνη και την ασφάλεια” στην περιοχή.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την επανένωση της νήσου με την ηπειρωτική χώρα. Τα τελευταία χρόνια, έχει εντείνει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση, στέλνοντας καθημερινά στρατιωτικά αεροσκάφη, drones και πλοία γύρω από το νησί.

Παρόλο που η Ουάσιγκτον δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, που είναι γνωστή και ως Δημοκρατία της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κύρια προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν και ο βασικός στρατιωτικός προμηθευτής της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπάιντεν, ο Σι τόνισε πως η Ουάσιγκτον “δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε διμερείς διαφορές” και να αποφεύγει “την υποκίνηση ή την υποστήριξη προκλητικών ενεργειών” στη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα πάντα με το CCTV.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα βασιζόμενη σε ιστορικούς λόγους και είναι σε συνεχή διαμάχη με άλλες χώρες της περιοχής, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Ινδονησία. Αυτές οι χώρες έχουν και αυτές ανταγωνιστικές διεκδικήσεις, παραβλέποντας μάλιστα την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το 2016, που καθόρισε ότι η Κίνα δεν έχει νομική βάση για τις διεκδικήσεις της.

Οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, που είναι στρατηγικά σημαντική για το παγκόσμιο εμπόριο, έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με μια σειρά επεισοδίων που περιλάμβαναν συγκρούσεις ανάμεσα σε πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα