Σαουδική Αραβία: Προσπάθειες για ελάφρυνση του χρέους στην Αφρική

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας απηύθυνε πρόσκληση στις χώρες παγκοσμίως να συνεργαστούν για την εύρεση λύσεων στο οξύ ζήτημα χρέους που αντιμετωπίζει η Αφρική, σημειώνοντας ότι το βασίλειο προχωρά με την υπόσχεση χρηματοδότησης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της ηπείρου.

“Ως επικεφαλής της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής του ΔΝΤ και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της ομάδας G20, στοχεύουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση των χρεών των αφρικανικών κρατών, με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Τζαντάν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Future Investment Initiative (FII) στο Ριάντ.

Η Διεθνής Νομισματική Επιτροπή είναι ένας οργανισμός που παρέχει συμβουλές και εκθέσεις στους διοικητές του ΔΝΤ. Ο Τζαντάν πρόσφατα ανέλαβε την προεδρία της IMFC για θητεία τριών ετών, μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο.

Ελάφρυνση Χρέους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, το χρέος της Αφρικής έχει εκτοξευθεί κατά 183% από το 2010, ρυθμός που είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Το δημόσιο χρέος της Αφρικής αγγίζει τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των χωρών να διαχειρίζονται απρόβλεπτες κρίσεις ή να κατευθύνουν πόρους προς την ανάπτυξη.

Ο Τζαντάν ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Σαουδική Αραβία για να στηρίξει την Αφρική στην κρίση του χρέους της – οι οποίες παρουσιάστηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της G20 στο Ριάντ το 2020 – έχουν “άμεσο αντίκτυπο” σε χώρες όπως το Τσαντ, η Ζάμπια, η Γκάνα και η Αιθιοπία.

“Η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των προσπαθειών και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε”, προσέθεσε. Κατά την σύνοδο κορυφής της G20 το 2020, η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την αναστολή των χρεών για την Αφρική. Στη συνέχεια, στη Σαουδική Αραβία-Αφρικής σύνοδο κορυφής το Νοέμβριο του 2023, το Ριάντ συνέχισε να καλεί για λύσεις στα ζητήματα χρέους της ηπείρου.

Ο Τζαντάν δήλωσε πέρυσι ότι η χώρα του “εργάζεται στενά με τους συνεργάτες της” για να υποστηρίξει τη Γκάνα και άλλες χώρες στα χρέη τους.

Επενδυτικές Πρωτοβουλίες

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου FII, ο Τζαντάν αποκάλυψε ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται για να διευκολύνει επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρική, αμέσως μετά τις προκαταρκτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην περσινή σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, δεν παρέδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τους τομείς στους οποίους θα γίνουν οι επενδύσεις.

“Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Αφρική αναμένονται να φτάσουν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην επόμενη δεκαετία”, συμπλήρωσε. Πέρυσι, οι συνολικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην ήπειρο ανήλθαν σχεδόν σε 13,20 δισεκατομμύρια δολάρια, με 47 σαουδαραβικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλη την Αφρική, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά την περσινή σύνοδο κορυφής.

Η διμερής εμπορική δραστηριότητα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Αφρικής έχει φτάσει τα 45 δισ. δολάρια το 2022, σε σχέση με τα 80 δισ. δολάρια του 2021, ενώ οι εξαγωγές μη πετρελαϊκών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία προς την Αφρική αυξήθηκαν κατά 5,96% από το 2018 έως το 2022, φτάνοντας τα 9 δισ. δολάρια το 2022.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει παρέχει πιστωτικές γραμμές σε χώρες της Αφρικής όπως η Νότια Αφρική και η Μαυριτανία. Στις 14 Οκτωβρίου, η Saudi Export-Import Bank υπέγραψε συμφωνία ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Standard Bank της Νότιας Αφρικής, για την υποστήριξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τον Αύγουστο, η Saudi EXIM Bank συνεργάστηκε με την Μαυριτανική Τράπεζα Επενδύσεων για μία πίστωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση του εμπορίου στη Μαυριτανία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα