Το παλαιστινιακό κράτος παραμένει κεντρικό θέμα για τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Ενώ ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την εκδίωξη των Παλαιστινίων και την περαιτέρω στρατηγική του ισραηλινού κράτους στη Γάζα, το Ριάντ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του κατά οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής εκτόπισης των Παλαιστινίων.
«Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει τις αδιάκοπες προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν θα κάνουμε βήματα προς διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε σχετική ανακοίνωση μέσω της πλατφόρμας X.
#Statement | Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι η θέση της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι σταθερή και αμετάβλητη. Ο HRH Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Διάδοχος και Πρωθυπουργός, έχει δηλώσει με σαφήνεια αυτή τη στάση. pic.twitter.com/0uuoq8h12I
— Υπουργείο Εξωτερικών 🇸🇦 (@KSAmofaEN) 5 Φεβρουαρίου 2025
Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει καταστήσει σαφή την πολιτική του βασιλείου με «διαυγή και αναμφίβολη» δήλωση που δεν επιτρέπει αμφιβολίες. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται πως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να «στυλώσουν το χέρι στον Παλαιστινιακό λαό και να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη».
«Οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να εκτοπιστούν από τη γη τους. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν. Απαρνούμαστε κάθε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων αυτού του λαού, είτε μέσω τακτοποιήσεων από το Ισραήλ, είτε με εδαφικές προσαρτήσεις ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις γνωστές ως Συμφωνίες Αβραάμ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την establishment διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και του Μπαχρέιν.
Παρά την επιμονή τόσο του Τραμπ όσο και του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του εβραϊκού κράτους, η Σαουδική Αραβία έχει αναστείλει τις συνομιλίες από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα, αυξάνοντας το επίπεδο της ρητορικής της.
Οι συμφωνίες είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Παρόλα αυτά, το βασίλειο, που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, συνεχίζει να διαπραγματεύεται την προσέγγιση με προϋποθέσεις, όπως αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και υποστήριξη στο πυρηνικό του πρόγραμμα.