Η Σαουδική Αραβία ζητά την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Συρίας, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Ριάντ, όπου συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι δυτικές χώρες, ωστόσο, θέτουν όρους, απαιτώντας “εγγυήσεις” από τη νέα συριακή κυβέρνηση πριν προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων.
Μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από έναν μήνα, η Σαουδική Αραβία αναζητά τρόπους να ενισχύσει την επιρροή της και να στηρίξει την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας, η οποία κατά πλειοψηφία ελέγχεται από ριζοσπάστες ισλαμιστές. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, τόνισε την ανάγκη άρσης των «μονομερών και διεθνών κυρώσεων», υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι απαραίτητο για την «ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση» της Συρίας.
Στο Ριάντ, πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις: η μία αφορούσε τις αραβικές χώρες, ενώ η δεύτερη περιλάμβανε εκπροσώπους δυτικών κρατών, του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Τουρκίας. Ο συριακός υπουργός Εξωτερικών, Άσαντ αλ Σαϊμπάνι, εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Αλ Άσαντ από το 2011, όταν ξεκίνησαν οι φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένα άτομα. Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αναφέρουν ότι η αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης θα γίνει με βάση τις πράξεις της, καθώς το πολιτικό της πεδίο επηρεάζεται από τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.
«Οι κυρώσεις κατά των συνεργατών του Άσαντ που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πρέπει να παραμείνουν», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Παράλληλα, τόνισε πως ο συριακός λαός πρέπει να επωφεληθεί άμεσα από την ολοκλήρωση της μετάβασης. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται «σταδιακά» να χαλαρώσουν τις κυρώσεις, εφόσον σημειωθούν «προοδευτικές βελτιώσεις», κυρίως όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα αυτό τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις που ενδέχεται να αρθούν σχετίζονται με την ανοικοδόμηση και την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.
«Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι σταδιακή και συνδεδεμένη με συγκεκριμένα κριτήρια», προσέθεσε.
Η ανακοίνωση των δύο συνεδρίων, όπως δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα της Σαουδικής Αραβίας, δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα ή επείγουσες προτάσεις για την χαλάρωση των κυρώσεων. Αναφέρεται μόνο ότι συζητήθηκαν μέτρα υποστήριξης του συριακού λαού και η παροχή «αναγκαίας βοήθειας και στήριξης» στη Δαμασκό.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τη στρατιωτική παρουσία Ισραηλινών στις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες του Γκολάν.
Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το καθεστώς Άσαντ το 2012, αλλά τις έχει αποκαταστήσει το 2023, επιδιώκοντας την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Ο υπουργός ανέφερε τη σημασία της συνέχισης της ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας προς τη Συρία, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες του συριακού κράτους στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανοικοδόμησης.
“Αυτό προϋποθέτει και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιστροφή των προσφύγων”, πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται πιο προσεκτική απέναντι στις νέες συριακές αρχές, συγκριτικά με άλλες χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, οι οποίες επαναλειτούργησαν τις πρεσβείες τους στην Δαμασκό νωρίτερα. Ωστόσο, ο ειδικός ερευνητής Ούμερ Καρίμ, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σημειώνει ότι το Ριάντ βλέπει θετικά την νέα διοίκηση και προσπαθεί να διαπιστώσει αν δύναται να ελέγξει τα πιο ακραία στοιχεία μέσα σε αυτήν.