Ρωσία και ΗΠΑ: Αγώνας για την Ουκρανία πριν την Επιστροφή Τραμπ

Σε μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας έκαναν βήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά συμβαίνουν λιγότερους από δύο μήνες πριν την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ανεπίσημες πληροφορίες δείχνουν πως η Ρωσία σε αυτή τη φάση επωφελείται από την κατάσταση, ενώ ο Μπάιντεν φαίνεται πως απομακρύνεται από κάποιες διακηρυγμένες «κόκκινες γραμμές». Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό πριν ο Τραμπ προσπαθήσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για άμεσο τερματισμό του πολέμου, όπως αναφέρει το BBC.

Η Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει στρατηγικές κινήσεις, καθώς ο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους Atacms σε βάθος ρωσικού εδάφους. Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί και αποστολή νάρκων κατά του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε νέα στρατιωτική βοήθεια.

Η αντίστροφη πορεία του Μπάιντεν φαίνεται να συνδέεται με την παρουσία χιλιάδων Βορειοκορεατών που έχουν σταλεί στο μέτωπο, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες στις ΗΠΑ για μια «μαζική κλιμάκωση» της κατάστασης.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Πούτιν έχει αυξήσει την ένταση, διευκολύνοντας τους όρους χρήσης οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων των πυρηνικών.

Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν ενδέχεται να βλέπει την τρέχουσα συγκυρία ως μια «ενδιάμεση» φάση, που του προσφέρει την αίσθηση του πλεονεκτήματος στην Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκε η πιο εκτενής αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που συνδυάζεται με κλεισίματα πολλών δυτικών πρεσβειών λόγω φόβων για νέες επιθέσεις.

«Όλα συνδέονται», αναφέρει ο Mykhaylo Samus, επικεφαλής του ερευνητικού δικτύου New Geopolitics Research Network στην Ουκρανία. Τονίζει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες πυραύλους Iskander και Kinzhal, προκειμένου να προχωρήσει σε επιθέσεις και να στείλει μηνύματα προόδου ενόψει των αλλαγών στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Παρόλο που το Κίεβο κατάφερε να αποφύγει τον κίνδυνο την Τετάρτη, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές.

«Όλα αυτά είναι Προετοιμασίες για μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στον Τραμπ, έτσι ώστε να γίνει σαφές ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και ότι η κατάσταση εξαρτάται από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι», σημειώνει ο Samus.

Η Jade McGlynn, από το τμήμα πολεμικών σπουδών του King’s College στο Λονδίνο, προσθέτει ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια ενίσχυσης των θέσεων τους ενόψει της πιθανής επιστροφής του Τραμπ και εκφράζει αμφιβολίες για τις δυνατότητες συμφωνίας με τον Πούτιν, ο οποίος φαίνεται να αποζητά το υποκείμενο της εξουσίας τελικά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα