Ποιό είναι το μέλλον της Αλαουιτικής κοινότητας στη Συρία;

Στη Συρία, η αναταραχή λόγω της πτώσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ δημιουργεί συναισθήματα φόβου, ειδικά στην αλαουιτική κοινότητα, η οποία ήταν πιστή στον πρώην ηγέτη.

Όπως αναφέρει το al monitor, οι Αλαουίτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10-15% του πληθυσμού της Συρίας, δηλαδή περίπου 2-3 εκατομμύρια άτομα. Είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Λατάκειας και της Ταρτούς, ενώ βρίσκονται επίσης σε τμήματα των Χομς και Δαμασκού. Αν και ιστορικά περιθωριοποιημένοι, οι Αλαουίτες κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντική επιρροή και θέση στην κυβέρνηση και τον στρατό κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Άσαντ, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε περιόδους αλλαγής.

Με την απομάκρυνση του καθεστώτος, νέοι ισλαμιστικοί ηγέτες άρχισαν να στοχεύουν τα μέλη της παλιάς κυβέρνησης. Στις γειτονιές όπου κυριαρχούν οι Αλαουίτες, η ανησυχία είναι έκδηλη, με αναφορές για δολοφονίες και απαγωγές να κυριαρχούν.

Ενώ η νέα κυβέρνηση της HTS υποτίθεται ότι επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των θρησκευτικών σχέσεων, οι στρατιωτικές ενέργειες κατά των υπολειμμάτων του Άσαντ έχουν εντείνει το φόβο και προκαλέσει αντίποινα, κυρίως σε αλαουιτικές περιοχές όπως η Ζαχράα και η Ακραμέχ στη Χομς.

Η εκδήλωση διαμαρτυριών προκάλεσε σοβαρές συνέπειες.

Η αλαουιτική κοινότητα αποτέλεσε τη βασική στήριξη του παλιού καθεστώτος. Πολλοί αξιωματούχοι από αυτή την κοινοτητα είχαν υψηλές θέσεις, όμως ο περισσότερος πληθυσμός τους ανήκει εδώ και χρόνια στους φτωχότερους στη Συρία με τα κατώτερα εισοδήματα να εντοπίζονται κυρίως γύρω από την ακτή και τη Χομς. Η πτώση του Άσαντ για πολλούς φαινόταν ως ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Μία σειρά διαμαρτυριών τον περασμένο μήνα, με αφορμή μια φημολογούμενη επίθεση σε ιερό των Αλαουιτών, πυροδότησε μια επικίνδυνη αλληλουχία γεγονότων. Ένα βίντεο παλαιάς προέλευσης κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, ισχυριζόμενο ότι έδειχνε την επίθεση. Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη νέα κυβέρνηση για την εκκαθάριση των υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος.

Η HTS, σύμφωνα με ανακοίνωση, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την πολιτική ειρήνη ενάντια στους παλιούς υποστηρικτές του Άσαντ.

Μια ανώνυμη πηγή από τη Χομς δήλωσε: «Στις αλαουιτικές γειτονιές, υπάρχει φόβος. Άγνωστοι ένοπλοι μπαίνουν σε σπίτια, κλέβουν και φεύγουν. Υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας εδώ.»

Η ίδια πηγή πρόσθεσε: «Φίλοι μας, που δεν είχαν καμία σχέτηση με το καθεστώς, απήχθησαν και δολοφονήθηκαν. Όλοι θέλουμε μια χώρα όπου κανείς δε θα κρίνεται από την εθνικότητά του. Υποφέραμε όλοι από το καθεστώς. Τα μέρη μας ήταν πάντα τα φτωχότερα.»

Έκκληση βοήθειας

Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν επιχείρηση στη Χομς, αλλά οι Αλαουίτες ζήτησαν προστασία. Σε ανάρτησή του, ο ακτιβιστής Αμτζάντ Χασάν Μπαντράν ζήτησε διεθνή βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι οι εγκληματικές ενέργειες της HTS, παρά τη ρητορική της για ειρηνική συνύπαρξη, συνεχίζουν τα παλιά κακώς κείμενα.

Οι Αλαουίτες ηγέτες ζήτησαν από την HTS να ολοκληρώσει την παράδοση των όπλων στους αρμόδιους φορείς εντός πέντε ημερών, επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτική ειρήνη και αποφυγή ξένων επιρροών.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων

Η HTS έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τις ανησυχίες των μειονοτήτων. Ο εκπρόσωπος Ομπάιντα Αρναούτ τόνισε ότι η ασφάλεια όλων των κοινοτήτων είναι προτεραιότητα.

Ωστόσο, ο Καμάλ Αλάμ από τον Atlantic Council υπογράμμισε την αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη μεταξύ των μειονοτήτων, κυρίως των Αλαουιτών. Διαπιστώνεται ότι η Χομς είναι καθοριστική για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί τις ανησυχίες τους.

Ο δρόμος προς το μέλλον παραμένει αβέβαιος. Στη νέα εποχή μετά τον Άσαντ, η Συρία καλείται να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να διασφαλίσει δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνοτικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένης της αλαουιτικής κοινότητας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα