Αλλάζει η ατζέντα του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, με τις τελευταίες εξελίξεις να επηρεάζονται από τις δηλώσεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρχηγού του ΡΚΚ, ο οποίος κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί από το 1999. Αυτές οι δηλώσεις μεταφέρουν σημαντική εξουσία στα χέρια του πολιτικού του αντιπάλου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Εθνικής Δράσης και ουσιαστικού συμμάχου της κυβέρνησης Ερντογάν.
Τι συνέβη στο Ιμραλί;
Στο Ιμραλί, οι βουλευτές του φιλο-κουρδικού κόμματος DEM, Περβίν Μπουλντάν και Σισρι Σουρεγιά Οντέρ, επισκέφτηκαν τον Οτσαλάν, μετά από έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η συνάντηση τους, διάρκειας τριών ωρών, επικεντρώθηκε στην πρόταση του Μπαχτσελί, που προτάσσει την αποκήρυξη της τρομοκρατίας από τον Οτσαλάν και την παράδοση των όπλων από το ΡΚΚ, με τον αρχηγό του οργανωμένου να απευθύνει σχετικές δηλώσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Μετά την συνάντηση, οι βουλευτές εξέδωσαν ανακοίνωση υποδεικνύοντας ότι θα υπάρξουν λεπτομέρειες για την πολύ σημαντική αυτή συνάντηση.
Το πρωί της Κυριακής, οι βουλευτές ανέφεραν ότι «είχαμε μια πληρέστατη συνάντηση» με τον Οτσαλάν και τον χαρακτήρισαν σε καλή ηγετική διάθεση. Μιλώντας για τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα, οι δηλώσεις τους περιλάμβαναν αναφορές στις προτάσεις του Οτσαλάν για την επίτευξη μόνιμης λύσης.
Αναφορικά με τα λόγια του Οτσαλάν, σημειώνεται ότι «η συνένωση των τουρκικών και κουρδικών κοινοτήτων δεν είναι μόνο ιστορική ευθύνη αλλά είναι επίσης επείγουσα ανάγκη». Παράλληλα, ανέφερε τη σημασία της συνεργασίας όλων των πολιτικών κύκλων για την επιτυχία της διαδικασίας ειρηνικής λύσης.
Αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις
Οι δηλώσεις του Οτσαλάν καλούνται τώρα να εξεταστούν προσεκτικά και να διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Τίθεται το ερώτημα εάν ο Οτσαλάν είναι έτοιμος να αποκηρύξει την τρομοκρατία και αν οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας θα ακολουθήσουν την κλήση του να καταθέσουν τα όπλα τους.
Σημαντικό είναι ότι ο Οτσαλάν αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη κατάσταση στη Συρία και τη Γάζα στο πλαίσιο της επίλυσης της κουρδικής κρίσης.
Αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμη αντιδράσεις από τον Τύπο ή τους πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαλόγου. Οι δηλώσεις του Οτσαλάν φαίνεται να προτείνουν τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ως θεσμό συνεργασίας, καλώντας όλους τους πολιτικούς να αναλάβουν ρόλους ενεργούς και θετικούς.