Οι Τόρις ζητούν άδεια για βρετανικούς πυραύλους – Σχέδιο Ζελένσκι σε πλήρη εξέλιξη

Η βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ φαίνεται να ελπίζει να ακολουθήσει το παράδειγμα του προεδρου Μπάιντεν, δίνοντας έτσι στους Ουκρανούς την άδεια να χρησιμοποιήσουν βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία. Αυτήν την παραδοχή επεσήμαναν οι Συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Κάρτλιτζ, τόνισε ότι ελπίζει η απόφαση των ΗΠΑ να επηρεάσει την βρετανική κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Είναι σημαντική απόφαση, και ελπίζω ότι θα προμηνύσει την πλήρη αυτονομία του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τη χρήση των Storm Shadow».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχαν πιέσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση των βρετανογαλλικών πυραύλων Storm Shadow για επιθέσεις εντός ρωσικής επικράτειας από την πλευρά των Ουκρανών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αμερικανική συναίνεση είναι απαραίτητη, καθώς οι Storm Shadow βασίζονται σε αμερικανικά χαρτογραφικά δεδομένα για να χτυπήσουν με ακρίβεια τους στόχους.

Με πτήση προς το Ρίο ντε Τζανέιρο για τη σύνοδο G20 την Κυριακή, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το θέμα της Ουκρανίας θα είναι «στην κορυφή της ατζέντας», προσθέτοντας ότι «δεν σκοπεύει» να έχει άμεσες συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν, όπως έκανε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς.

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τη συμμετοχή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας ως μια εξέλιξη που μπορεί να έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Ένα άλλο σημαντικό θέμα προέρχεται από το Κίεβο, όπου οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι σκοπεύει να παρουσιάσει σύντομα στους Ουκρανούς πολίτες ένα «σχέδιο αντίστασης» δέκα σημείων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει το ηθικό που έχει πληγεί μετά την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενεργοποίηση της ουκρανικής οικονομίας και τη στήριξη του δημοσίου αισθήματος, σε μια εποχή που υπάρχουν φόβοι για υποχώρηση της δυτικής βοήθειας. Ειδικότερα, το σχέδιο θα εστιάσει στις επενδύσεις στη βιομηχανία και θα εξετάσει πώς οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα