Οι νέες κυβερνητικές αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν την κατάργηση της σύμβασης με τη ρωσική Stroytransgaz που είχε αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού της Ταρτούς για πάνω από πέντε χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει μία ακόμη μείωση της ρωσικής επιρροής στη χώρα έπειτα από την πρόσφατη πολιτική αναστάτωση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Άσαντ.
Όπως αναφέρεται από το al monitor, ο διευθυντής της τελωνειακής υπηρεσίας του κυβερνείου της Ταρτούς, Ριγιάντ Τζούντι, επιβεβαίωσε στη συριακή εφημερίδα al-Watan ότι η συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας και της προηγούμενης κυβέρνησης ακυρώθηκε, επιτρέποντας πλέον στο συριακό κράτος να απολαμβάνει όλα τα έσοδα από το στρατηγικό λιμάνι.
Δηλώνοντας περαιτέρω, ο Τζούντι ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τα τελωνειακά τέλη στο λιμάνι κατά 60%, με σκοπό την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτή τη στιγμή, το λιμάνι λειτουργεί δυναμικά, με πλοία που μεταφέρουν ποικιλία αγαθών όπως σίδηρο, ανθρακικά άλατα και ζάχαρη.
Η συμφωνία που ακυρώθηκε είχε υπογραφεί το 2019 μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και της ρωσικής Stroytransgaz για διαχείριση 49 ετών του λιμανιού. Ο υπουργός Μεταφορών, Αλί Χαμούντ, είχε τονίσει τότε ότι η ρωσική εταιρεία θα επένδυε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, με την ίδια να λαμβάνει το 65% των κερδών του λιμανιού, αφήνοντας το υπόλοιπο 35% στην κυβέρνηση Άσαντ.
Το λιμάνι της Ταρτούς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Συρία, μετά τη Λατάκια, με ετήσια χωρητικότητα περίπου 4 εκατομμυρίων τόνων και 20.000 εμπορευματοκιβώτια. Επιπλέον, αποτελεί τη μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1971 και επεκτάθηκε το 2017, εξυπηρετώντας στρατηγικές ανάγκες της Ρωσίας στην περιοχή.
Στην ίδια περίοδο, ανακοινώθηκε η άφιξη του ρωσικού φορτηγού πλοίου Sparta II στο λιμάνι, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε η υπηρεσία παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με αναφορές, το πλοίο είχε αναμένοντας στα ανοιχτά που δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο λιμάνι για 14 ημέρες εξαιτίας των νέων περιορισμών.
Πιστεύεται ότι το ρωσικό σκάφος μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μετά την ταχεία ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη χώρα βρίσκεται σε αμφισβήτηση. Εκτός από τη ναυτική βάση στην Ταρτούς, η Ρωσία διατηρεί και την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, η οποία ιδρύθηκε το 2015 για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Άσαντ κατά των ανταρτών. Μετά την πτώση του Άσαντ, υπήρξαν αναφορές για την εκκένωση ρωσικών βάσεων στη Συρία και την μεταφορά στρατιωτικών πόρων σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.
Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε επαφή με τις νέες συριακές αρχές για να διασφαλίσει τη συνέχιση της παρουσίας της. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με αυτό.