Μετά τον Άσαντ: Ο ρόλος του Ιράν στη Συριακή Εξουσία

Αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δήλωσε ότι η πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν αποτέλεσμα μιας αμερικανοϊσραηλινής συνωμοσίας. Η ομιλία του ήρθε σε μια στιγμή που η Τεχεράνη αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται στη Συρία, μια χώρα που έχει υποφέρει από χρόνια πολέμου.

Ο Χαμενεΐ δεν θίγει ευθέως την Τουρκία, αλλά κατηγορεί τη γειτονική χώρα για ρόλο στη «συνωμοσία» κατά του Άσαντ. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του Χαμενεΐ μετά την κατάρρευση της 50χρονης δικτατορίας των Άσαντ, που προήλθε από μια γρήγορη επίθεση της σουνιτικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Η κυβέρνηση Άσαντ έχει εργαστεί στενά με το Ιράν, παίζοντας σημαίνοντα ρόλο στη σύνδεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, επιτρέποντας στο Ιράν να προωθήσει την αντι-ισραηλινή του πολιτική, μια βασική αρχή από την ίδρυση της σιιτικής θεοκρατίας το 1979.

Ωστόσο, για τον Χαμενεΐ, η πτώση του Άσαντ δεν συνιστά πλήγμα για την «αντίσταση», την οποία χαρακτηρίζει ως «σχολή σκέψης» που ενδιαφέρεται να συνεχίσει τη δράση της με περισσότερη δύναμη. Οι δηλώσεις του παραπέμπουν στη θέση του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ποιες στρατηγικές θα ακολουθήσει τώρα το Ιράν;

Ο Χαμενεΐ εκφράζει αδιάλλακτη στάση απέναντι στη νέα κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, όπου το Ιράν έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για να καθιερώσει την επιρροή του, κάτι που οι επικριτές αναφέρουν ότι διαλύθηκε με την φυγή του Άσαντ.

«Οι καταστάσεις δεν θα παραμείνουν έτσι», είπε, υποτιμώντας τους «πανηγυρισμούς στη Δαμασκό» ως φευγαλέες στιγμές, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι θα αντισταθούν και θα θυσιαστούν για τη νίκη.

Η πολιτική που υποστήριξε η Ισλαμική Δημοκρατία επικεντρωνόταν στους Αλαουίτες της Συρίας. Οι αντάρτες που σχετίζονται με την πτώση του Άσαντ κυρίως ανήκουν στη σουνιτική πλειοψηφία, εισάγοντας μια νέα δυναμική στην οποία το Ιράν μοιάζει περιθωριακό.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ιράν ενδέχεται να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει ανάμεσα στους Αλαουίτες, οι οποίοι κατά την διάρκεια των δύο Άσαντ είχαν απολαύσει προνόμια.

Το Ιράν έχει ιστορικό στήριξης σιιτικών ομάδων σε σουνιτικά κράτη της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, όπου συχνά αναφέρονται πλαίσια για κατασκοπεία και χρηματοδότηση του ιρανικού καθεστώτος.

Μετά την εκτέλεση του σαουδάραΒη σιίτη κληρικού Σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ το 2016, η κατάσταση οδήγησε σε σοβαρές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο πρόσφατα υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης που φαινόταν να εδραιώνει τους δεσμούς.

Η επιθυμία για βελτίωση σχέσεων ανάμεσα σε αυτά τα αραβικά κράτη μπορεί να αποδείξει την αποτυχία των πολιτικών επεμβάσεων. Παρόντες στο Ηρός, ο Χαμενεΐ φαντάζει να θέλει να επαναλάβει την ίδια προσέγγιση στη Συρία, ελπίζοντας ότι η κρίση θα μπορέσει να ανοίξει νέες ευκαιρίες.

Στην ομιλία του, ο Χαμενεΐ προειδοποίησε επίσης τους εσωτερικούς του επικριτές, δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί σχόλια ενάντια στην επίσημη αφήγηση σχετικά με τη Συρία. Ακολούθως, ανακοινώθηκε ότι η ιρανική δικαιοσύνη άνοιξε υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που υπερασπίστηκαν τη θέση αυτή.

Πολλοί Ιρανοί, εντός και εκτός της χώρας, εξέφρασαν θαυμασμό για τους Σύρους και την προσπάθειά τους να τερματίσουν τη δικτατορία στη Συρία, κάτι που αντίκρουσε τη θέληση του Χαμενεΐ, που φοβάται ότι οι εξελίξεις στη Συρία μπορεί να εμπνεύσουν τους Ιρανούς να επαναστατήσουν, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια με τις διαδηλώσεις που κατέστρεψαν την Ισλαμική Δημοκρατία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα