Κρίση Ισραήλ-Γαλλίας μετά το εμπάργκο όπλων Μακρόν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, καταδίκασε ως «ντροπή» την απόφαση του Γάλλου προεδρού Εμανουέλ Μακρόν να αποκλείσει τις ισραηλινές εταιρείες από την έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval. Ο Γκάλαντ τόνισε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά του από τους εχθρούς του, ανεξάρτητα από την υποστήριξη της Γαλλίας.

«Αυτή η επαναλαμβανόμενη διάκριση κατά της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας ενισχύει τους αντιπάλους μας σε καιρό πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια εχθρική στάση προς το Ισραήλ.

Η απαγόρευση συμμετοχής των ισραηλινών εταιρειών στην Euronaval έρχεται μετά από παρόμοια απαγόρευση στην στρατιωτική έκθεση νωρίτερα φέτος, με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας να υπογραμμίζει την πρόσκληση του Μακρόν προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, χώρες της Ευρώπης εγείρουν ανησυχία για τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων από το Ισραήλ. Σε κοινή ανακοίνωση που προήλθε από σύνοδο 16 κρατών, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη βούληση τους να ασκήσουν μέγιστη πολιτική και διπλωματική πίεση για να αποφευχθούν επόμενα επεισόδια.

Η Ιταλία, μέσω δηλώσεων αξιωματούχων, τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως ασπίδες» στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

Ενίσχυση της UNIFIL και ανησυχία στην περιοχή

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι 16 χώρες «θα παραμείνουν δεσμευμένες» στη συνεχιζόμενη υποστήριξη της UNIFIL, η οποία θεωρείται κρίσιμος διαμεσολαβητής σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η διαδικτυακή σύσκεψη οργανώθηκε από τους υπουργούς Άμυνας Ιταλίας και Γαλλίας, Γκουίντο Κροζέτο και Σεμπαστιάν Λεκορνί, μετά από περιστατικά τραυματισμού κυανόκρανων από το ισραηλινό στρατό στον νότιο Λίβανο. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη UNIFIL, περιλαμβάνοντας την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες.

Όσον αφορά την πρόσφατη κλιμάκωση στην Μπλε Γραμμή, οι υπουργοί του Δυτικού κόσμου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις κατά των κυανόκρανων.

«Οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται ή να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης σε μια αντιπαράθεση που πρέπει να τερματιστεί άμεσα», πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο, απαιτώντας αυστηρή τήρηση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιτάσσει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο.

Η Γαλλία δεσμεύεται επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία του Λιβάνου θα πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα