Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέους κανόνες για τη σχέση των μέσων ενημέρωσης με στρατιωτικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη δυνατότητα ποινικών διώξεων εναντίον εφέδρων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και φέρουν ευθύνες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της Γάζας.
Η απόφαση αυτή ήρθε στο φως μετά την περίπτωση ενός Ισραηλινού εφέδρου που βρέθηκε σε διακοπές στη Βραζιλία και αναγκάστηκε να φύγει άρον-άρον, καθώς δικαστής ενέκρινε έρευνα σε βάρος του, μετά από καταγγελίες που αφορούσαν την εμπλοκή του σε εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας από φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση.
Με τους νέους κανόνες, τα ΜΜΕ δεν θα επιτρέπεται να δημοσιεύουν τα πλήρη ονόματα ή τα πρόσωπα στρατιωτικών με βαθμό κατώτερο του συνταγματάρχη. Αυτοί οι κανόνες υιοθετούνται ήδη από τους πιλότους και τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, αντισυνταγματάρχη Ναντάβ Σοσάνι.
Επιπλέον, οι στρατιώτες δεν θα πρέπει να συσχετίζουν τις δηλώσεις τους με συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν.
«Αυτοί οι κανόνες μας αποσκοπούν στην προστασία των στρατιωτικών μας και στη διασφάλιση ότι θα είναι ασφαλείς από περιστατικά που προέρχονται από αντιισραηλινούς ακτιβιστές διεθνώς», τόνισε ο Σοσάνι.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ισχύοντες κανονισμοί περιορίζουν τους στρατιώτες από το να δημοσιεύουν βίντεο ή φωτογραφίες από εμπόλεμες ζώνες στα κοινωνικά δίκτυα, αν και είναι παραδεκτό ότι δεν τηρούνται πάντα αυτοί οι κανονισμοί. Επίσης, υπάρχουν και κανόνες για στρατιωτικούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Ο Σοσάνι τόνισε ότι φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως η Hind Rajab Foundation από το Βέλγιο, πιέζουν για τη δίωξη των Ισραηλινών στρατιωτών που σχετίζονται με παραβατικές ενέργειες, συνδέοντας στοιχεία με αναρτήσεις στρατιωτών από τη Γάζα και διακοπές τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, υπάρχουν «μερικές περιπτώσεις» εφέδρων που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και αντιμετώπισαν πιέσεις, πέρα από το περιστατικό στη Βραζιλία, με οργανώσεις ακτιβιστών να ζητούν έρευνες.
«Δεν έχουν ξεκινήσει έρευνες ούτε έχουν ασκηθεί διώξεις ή παρόμοιες ενέργειες», κατέληξε ο Σοσάνι.