Ισραήλ και Τουρκία: Αποστρατιωτικοποίηση της Συρίας

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιτυχημένη επιδρομή, πλήττοντας τουλάχιστον έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού της Συρίας στο λιμάνι της Λαττάκειας, σύμφωνα με ενημέρωση από τη βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey. Στο σχετικό βίντεο, αποτυπώνεται ένα πλοίο να βυθίζεται, ενώ πέντε άλλα επισύρουν το ίδιο πεπρωμένο, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές στις υποδομές του λιμανιού. Από συριακή ασφαλή πηγή πληροφορήθηκε το Reuters ότι ο ισραηλινός στρατός είχε στοχοποιήσει μία αεροπορική βάση κοντά στη Λαττάκεια. Αυτή η επιχείρηση έλαβε χώρα εν μέσω της ανατροπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η τουρκική πλευρά εστιάζει σε φορτία όπλων στην Καμισλί, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ ενεπλάκη στην συγκέντρωση πυρομαχικών και οπλισμού που είχε αποκτήσει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG από τον συριακό στρατό στην πόλη Καμισλί, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, τα φορτία περιλαμβάνουν δώδεκα φορτηγά γεμάτα πυραύλους και βαρύ οπλισμό, καθώς και δύο άρματα μάχης και δύο αποθήκες πυρομαχικών.

Επίσης, οι ίδιες πηγές απορρίπτουν τις πληροφορίες από κουρδικές πηγές αναφορικά με αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Καμισλί. Το Reuters ενημέρωσε για επιθέσεις από ισραηλινά αεροσκάφη σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις της Συρίας, που φιλοξενούσαν μια σημαντική δύναμη ελικοπτέρων και μαχητικών, συμπεριλαμβανομένης της βάσης στην Καμισλί.

Η Τουρκία ενισχύει τις υποδομές στα σύνορα για να διευκολύνει την επιστροφή Συρίων προσφύγων. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση των μεθοριακών διαβάσεων, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα διαβάσεων έχει αυξηθεί από τις 3.000 στις 15-20.000 ημερησίως.

Πολλοί πρόσφυγες Συρίας που διαμένουν στην Τουρκία κατευθύνθηκαν στα νότια μέρη της χώρας προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μόλις έγινε γνωστή η πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της μεθοριακής διόδου Γιαλανταγί στην επαρχία Χατάι, η οποία παρέμενε κλειστή από το 2013.

Ο Γερλίκαγια αναφέρθηκε σε 300-400 διαβάσεις στις τουρκικές μεθοριακές θέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή, με τον αριθμό αυτό να διπλασιάζεται ως τις μεσάνυχτες της Δευτέρας. Είπε, επίσης, ότι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Συρία.

Από το 2016, πάνω από 738.000 Σύροι έχουν επιστρέψει εθελοντικά, αν και 2.935.000 παραμένουν στην Τουρκία. Ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την επαναστάθμιση της κατάστασης στη Συρία, λέγοντας ότι οι εθελοντικές επιστροφές θα πολλαπλασιαστούν καθώς η χώρα επαναφέρει τη σταθερότητά της.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, 1,24 εκατ. πρόσφυγες προέρχονται από την επαρχία Χαλεπί, η οποία ήταν η πρώτη που ελέγχθηκε από τους αντάρτες. Ανταποκριτές ανέφεραν ότι εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο μεθοριακό φυλάκιο Τσιλβέγκεζου, 50 χιλιόμετρα από το Χαλέπι. «Αν τους έλεγες τρεις μέρες πριν τι θα συνέβαινε, κανείς δεν θα το πίστευε», δήλωσε ο Γερλίκαγια.

Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες σχετικά με τη Συρία σήμερα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και την ιταλική πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Στην επικοινωνία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την σημασία της ασφαλούς και εθελοντικής επιστροφής των Σύρων προσφύγων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα