Η ιρανική διπλωματία επανέλαβε χθες την καταδίκη της για το “απαίσιο έγκλημα” που διαπράχθηκε από το Ισραήλ, έπειτα από τη δημόσια παραδοχή του Τελ Αβίβ ότι είχε προχωρήσει στην εξόντωση του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στα τέλη Ιουλίου στην Τεχεράνη. Η ιρανική πλευρά χαρακτήρισε την δήλωση αυτή μια “ξεδιάντροπη ομολογία”.
Ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, έστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία τόνισε ότι “με αυτή την παραδοχή, το ισραηλινό καθεστώς έχει αποδεχθεί την ευθύνη για το άθλιο αυτό έγκλημα”. Η δήλωση του Ιράν ήρθε στον απόηχο των δηλώσεων του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ισραέλ Κατς, ο οποίος ανέφερε δημόσια ότι η χώρα του είχε εξοντώσει τον γενικό γραμματέα της Χαμάς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν εξαρχής το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια, που συνέβη κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, λίγο μετά την ορκωμοσία του ιρανού προεδρεύοντα, Μαχμούντ Πεζεσκιάν. Το Ισραήλ, μέχρι προχθές, δεν είχε δηλώσει επισήμως κάτι σχετικά.
Μετά την πρωτοφανή στρατιωτική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές περιοχές, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να εξαλείψει την οργάνωση, ξεκινώντας έναν πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και 446 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.
Ως απάντηση στην οργή και τον θάνατο του Χανίγια, αλλά και του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολά στην Βηρυτό, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ επεσήμανε ότι η παραδοχή του Ισραήλ δείχνει ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της 1ης Οκτωβρίου ήταν “νόμιμες” και ότι η Τεχεράνη έχει δίκιο να θεωρεί το Ισραήλ “ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο”.
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν και τον Γιαχία Σινουάρ, τον διάδοχο του Χανίγια, ο οποίος θεωρείται βασικός σχεδιαστής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, τουλάχιστον 1.208 άνθρωποι από την ισραηλινή πλευρά έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της Χαμάς, κυρίως άμαχοι, ενώ 251 άτομα που είχαν απαγάγει εκείνη τη μέρα, 96 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, με 34 να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Αντίστοιχα, οι ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 45.338 Παλαιστίνιων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο είναι αξιόπιστο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.