Η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προεδρού Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας. Αυτού του είδους οι νάρκες έχουν μηχανισμό αυτοκαταστροφής ή απενεργοποίησης, ο οποίος ενεργοποιείται μετά από έναν συγκεκριμένο χρόνο, συνήθως λόγω εξάντλησης της μπαταρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, η απόφαση αυτή στοχεύει στην επιβράδυνση της στρατηγικής προέλασης των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Αυτή η κίνηση έρχεται ως συνέχεια μιας πρόσφατης απόφασης που επέτρεψε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας για πλήγματα σε στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει για τη δυνατότητα “προσήκουσας” αντίδρασης σε αυτήν την προμήθεια.
Η εφημερίδα Washington Post είναι αυτή που έφερε στο φως αυτή την απόφαση χθες.
Από την αρχή του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης παραχωρήσει αντιαρματικές νάρκες στην Ουκρανία.
Η παρέμβαση του Ζ. Μπορέλ
Στην Ευρώπη, οι ηγέτες φαίνεται να τηρούν τη γραμμή της αμερικανικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η στάση. Ωστόσο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, έκανε κάποιες αστείες δηλώσεις που τράβηξαν την προσοχή.
«Η εμβέλεια των πυραύλων που εγκρίθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη», δήλωσε ο Μπορέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυραύλους με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Δεν είναι πολύ, αλλά αυτή είναι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης» προσέθεσε.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η απόφαση ελήφθη τώρα και όχι νωρίτερα», ανέφερε ο Μπορέλ, παραδεχόμενος ότι το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο. «Είναι λογικό όταν παρέχουμε όπλα να μπορούμε να χτυπήσουμε όχι μόνο τους εκτοξευτές, αλλά και τους στόχους τους. Ωστόσο, αυτή παραμένει εθνική απόφαση» υπογράμμισε.
«Πολλές φορές χρειάζεται να συζητάμε επί μακρόν. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε γεωπολιτική δύναμη αν απαιτούνται εβδομάδες ή μήνες για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η τελευταία μου έκκληση προς τους συναδέλφους μου είναι να παραμείνουν ενωμένοι και να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ, ο οποίος αναμένεται να αντικατασταθεί τον προσεχή Δεκέμβριο από την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.