Η Τουρκία στοχεύει σε σημαντικές επενδύσεις στο πετρέλαιο της Λιβύης

Η Turkish Petroleum προγραμματίζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη υπεράκτιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Λιβύη, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας βιομηχανικής σύνοδο κορυφής και επιβεβαίωσε την πρόθεση της εταιρείας να επενδύσει σημαντικά στην περιοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα oilprice.com.

Αναφερόμενος στη βορειοαφρικανική χώρα, ο Αχμέτ Τούρκογλου τόνισε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης. Η Turkish Petroleum είχε προηγουμένως συμμετάσχει στο πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης, αλλά υποχρεώθηκε να αποχωρήσει λόγω πολιτικών αναταραχών.

Με ανανεωμένο ενδιαφέρον, ο Τούρκογλου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επανακαθιερώσει την παρουσία της στην αγορά, δεσμεύοντας κεφάλαια για την εκμετάλλευση των σημαντικών πηγών της Λιβύης. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής είναι η εξερεύνηση νέων υπεράκτιων μπλοκ και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ήδη υφιστάμενων κοιτασμάτων.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης ενημέρωσε ότι η χώρα χρειάζεται από 3 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σύντομα, η κυβέρνηση προγραμματίζει έναν γύρο υποβολής προσφορών για νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ο διαγωνισμός θα καλύπτει όλες τις ιζηματογενείς λεκάνες της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης Σύρτης και της λεκάνης Μουρζούκ, με δυνατότητα εξαγωγής σε θαλάσσιες περιοχές», δήλωσε ο Χαλίφα Αμπντουλσάντεκ στην Reuters. Η τελευταία αδειοδότηση στην περιοχή είχε γίνει πριν 17 χρόνια.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Λιβύη επιδιώκει να εστιάσει στην αποκατάσταση της υποδομής της, με τη στρατηγική αύξησης της παραγωγής, θέτοντας στόχο τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν χρησιμοποιήσει αυτή την παραγωγή ως βάση για περαιτέρω αύξηση προς τα 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στη Βόρεια Αφρική, η Λιβύη έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στην παραγωγή λόγω της πολιτικής αστάθειας και της ανασφάλειας. Ωστόσο, η παραγωγή της φτάνει τώρα τα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με τον προηγούμενο αιώνα να είχε καταγραφεί το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής με πάνω από 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει παραμείνει σχετικά σταθερή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρόλο που η χώρα έχει χωριστεί πολιτικά από το 2014.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη το 2020, προσφέροντας υποστήριξη σε μια κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα