Στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ερντογάν βρίσκεται η Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά στους Κούρδους του YPG και στους πρόσφυγες που επιστρέφουν από την Τουρκία στην πατρίδα τους. Η κατάσταση στη Συρία έχει γίνει κεντρικό θέμα στην τουρκική πολιτική, λειτουργώντας ως στρατηγικό εργαλείο για τον Ερντογάν τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χειρισμός του Συριακού έχει προσφέρει πολιτικά κέρδη στον πρόεδρο, με την πλειονότητα των ψηφοφόρων να τον υποστηρίζει. Συγκεκριμένα, αν γινόντουσαν εκλογές αυτή την Κυριακή, το 26,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε Ερντογάν, ενώ μόλις το 17% θα υποστήριζε τον δημοφιλή δήμαρχο της Άγκυρας και το 13,2% τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Ξεχωρίζει το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που, με ποσοστό 6,3%, θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ερντογάν.
Ο Φιντάν, σε μια σημαντική κίνηση, πραγματοποίησε χθες τη πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό με τον νέο ηγέτη των τζιχαντιστών, Αλ Τζολάνι. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η ανοικοδόμηση της Συρίας, ωστόσο πίσω από τις δήλωσες φάνηκε η προτεραιότητα της Άγκυρας για την εξάλειψη των Κούρδων του PYD και των υπολειμμάτων του ISIS από τη Συριακή σκηνή.
Ο Χακάν Φιντάν δεν δίστασε να δηλώσει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία μπορεί να αναπτυχθεί σε συνεργασία με την οργάνωση HTS του Τζολάνι για αυτόν τον σκοπό. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτό το «βάλτο», προειδοποιώντας επίσης ότι οι Κούρδοι μπορεί να απολαμβάνουν ξένη υποστήριξη, όπως αυτή του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της προς την κυριαρχία στην περιοχή, με τον Ερντογάν να επιμένει στην ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα που θα ευνοήσει αυτήν τη στρατηγική.