Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει την απόκτηση των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών Kaan, ενισχύοντας την αμυντική της βιομηχανία. Ας δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της πιθανής συμφωνίας και τι σημαίνει για την περιφερειακή ασφάλεια.
Σαουδική Αραβία και Kaan: Μια στρατηγική συνεργασία
Η Σαουδική Αραβία εξετάζει σοβαρά την αγορά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών Kaan, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αναπτύξει μια ισχυρή και αυτόνομη αμυντική βιομηχανία έως το 2030.
Συνάντηση κορυφής για την αμυντική συνεργασία
Σημαντικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), Χαλούκ Γκοργκούν, και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλέντ μπιν Χουσεΐν αλ-Μπιγιάρι, καθώς και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Τούρκι μπιν Μπαντάρ Αλ Σαούντ. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Οι συζητήσεις στην Άγκυρα
Επιπλέον, ο Σαουδάραβας αρχηγός του επιτελείου, στρατηγός Φαγιάζ μπιν Χαμίντ αλ-Ρουουέιλι, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκαν αμυντικά προγράμματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, συστήματα ραντάρ και πύραυλοι.
Προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών Kaan
Η πιθανή προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών Kaan ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για το τουρκικό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού Kaan
Το πρόγραμμα Kaan, που ξεκίνησε το 2016, έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους επόμενης γενιάς μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, με προϋπολογισμό 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεργασία με τη BAE Systems και τη Rolls-Royce για την ανάπτυξη κινητήρων.
Η αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αναβαθμίσει την πολεμική της αεροπορία λόγω των περιφερειακών εντάσεων. Παραδοσιακά, βασιζόταν στα αμερικανικά μαχητικά F-15, αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει το F-35.
Εναλλακτικές επιλογές και διεθνείς συνεργασίες
Μετά τις δυσκολίες στην απόκτηση του F-35, η Σαουδική Αραβία εξετάζει το γαλλικό Rafale, το τουρκικό Kaan και το κινεζικό stealth J-31, επιδιώκοντας μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας και τοπική παραγωγή.
Δοκιμές και κινητήρες του Kaan
Σύμφωνα με τον Γκοργκούν, το πρόγραμμα του Kaan θα περάσει δοκιμές με το δεύτερο πρωτότυπο το 2025. Αρχικά, τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν κινητήρες F110 της General Electric και αργότερα θα περάσουν σε τοπικά παραγόμενους κινητήρες.
Η εξάρτηση από ξένους κινητήρες
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η εξάρτηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από ξένους κινητήρες, όπως οι F110 της General Electric, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πιθανές αμερικανικές κυρώσεις.
Προηγούμενα παραδείγματα και πιθανές επιπτώσεις
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη όταν οι ΗΠΑ εμπόδισαν την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων T-129 από την Τουρκία στο Πακιστάν, αρνούμενες τις άδειες εξαγωγής για τους αμερικανικούς κινητήρες.
Επιφυλάξεις και μελλοντικές προοπτικές
Παρόλο που οι Σαουδάραβες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγορά του τουρκικού Kaan, είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι μια τέτοια πώληση θα πραγματοποιηθεί τελικά. Καθώς προχωρά το πρόγραμμα Kaan και γίνονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την πιθανότητα και την κλίμακα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Συμφωνία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Το καλοκαίρι του 2023, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την τουρκική εταιρεία Baykar, μια συμφωνία που περιγράφηκε ως η μεγαλύτερη εξαγωγική συμφωνία στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας στον τομέα της άμυνας και της αεροπορίας.
- Kaan: Το νέο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.
- Αμυντική βιομηχανία: Οι βιομηχανίες που σχετίζονται με την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
- Μεταφορά τεχνολογίας: Η διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας από μια χώρα σε άλλη.
Η αξία της συμφωνίας παραμένει άγνωστη.