Στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν, που προτείνει διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις για τη μείωση των πυρηνικών απειλών με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρει ότι αυτή η προσέγγιση είναι απλώς «μία απάτη». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η πρόταση για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα που επιτρέπει στους Αμερικανούς να μας χαρακτηρίζουν εχθρούς στα στρατηγικά τους έγγραφα.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναρωτιέται: «Τι σημαίνει ακριβώς ‘χωρίς προϋποθέσεις’; Ουσιαστικά, σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την εξουσία να δηλώνουν επισήμως ότι στοχεύουν σε στρατηγική ήττα της Ρωσίας». Η δήλωση αυτή ήρθε στη συνέχεια της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, κατά την οποία επισημαίνεται η προθυμία για συνομιλίες για τη μείωση των πυρηνικών απειλών.
Η τάση αυτή των ΗΠΑ έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις σοβαρές εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης, οι οποίες θυμίζουν τις έκρυθμες στιγμές της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962. Η Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζει την επιχείρησή της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στη NATO για εμπλοκή σε έναν υβριδικό πόλεμο.
Από την πλευρά τους, οι δυτικές χώρες και η Ουκρανία χαρακτηρίζουν τη ρωσική επίθεση ως μία απρόκλητη επιθετική ενέργεια. Ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από δυόμισι χρόνια, περνά αυτή τη στιγμή μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις του, εν μέσω ανησυχιών για μία πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Μάλιστα, η Ρωσία έχει μειώσει την προσοχή της προς τη χρήση πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας ότι η παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μπορεί να οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο Λαβρόφ παρατήρησε την προεκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί από τον αμερικανικό λαό, υπό την προϋπόθεση της αμοιβαίας μεταχείρισης και σεβασμού», λέει ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιστροφής σε μια τέτοια συζήτηση.