Η Μητέρα των Στρατηγικών: Ιράν και Κίνα στην Εποχή Τραμπ

Μια σημαντική κινεζική αποστολή αναχώρησε για την Τεχεράνη, όπου είχε συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους του Ιράν, επικεντρώνοντας τις συζητήσεις τους στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας διάρκειας 25 ετών μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την αναφορά του Al Monitor, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κινεζικό αντιπρόεδρο Ζανγκ Γκουοκινγκ, συναντήθηκε με τον Ιρανό πρώτο αντιπρόεδρο Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ. Οι δύο πλευρές διερεύνησαν τρόπους για «την επέκταση των διμερών σχέσεων», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA του Ιράν.

Ο Γκουοκινγκ είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πεζεσκιάν τόνισε τη δέσμευση του Ιράν προς την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας με την Κίνα.

Πριν από την άφιξη της κινεζικής αποστολής, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαήλ Μπαγκαΐ, δήλωσε ότι η επίσκεψη υπάγεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας και επικεντρώνεται στην «υλοποίηση των διατάξεων» της συμφωνίας.

Η συμφωνία με τίτλο «Έγγραφο συνολικής συνεργασίας μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021 και περιγράφει ένα σχέδιο συνεργασίας διάρκειας 25 ετών στους τομείς της οικονομίας, της αμυντικής συνεργασίας και της κυβερνοασφάλειας.

Μετά από περιορισμένη πρόοδο το 2023, οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή 20 επιπλέον μνημονίων κατανόησης σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η τεχνολογία και ο τουρισμός, με στόχο την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από τη συμφωνία του 2021.

Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει ως στόχο τη ενίσχυση της σχέσης καθώς πλησιάζει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προεδρικού αξιώματος στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για το Ιράν.

Η κινεζική αγορά αποτελεί έναν βασικό προορισμό για τις ιρανικές εξαγωγές. Σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 η Κίνα μόνον απορρόφησε το 30% των ιρανικών εξαγωγών. Παρά τη σημασία αυτή, το Ιράν δεν συγκαταλέγεται στους 30 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, με μόλις το 0,26% των εξαγωγών της να κατευθύνονται προς το Ιράν.

Το Κινεζικό ενδιαφέρον για το ιρανικό πετρέλαιο αυξάνεται, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης του, ενισχυμένου από την ικανότητα του Ιράν να προσφέρει πετρέλαιο σε χαμηλό κόστος και την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων στους άλλους αγοραστές. Η Κίνα καλύπτει περίπου το 15% των πετρελαϊκών αναγκών της από το Ιράν, με κανένα από 1 έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, χρησιμοποιώντας συχνά μεσάζοντες για να ξεπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σχεδόν όλο το ιρανικό πετρέλαιο κατευθύνεται προς την Κίνα, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοδότηση της ιρανικής κυβέρνησης και τις εισαγωγές της. Η κινεζική αγορά αποδεικνύεται κρίσιμος μηχανισμός για το Ιράν ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ερχόμενη προεδρία Τραμπ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το Ιράν. Στην πρώτη του θητεία, η απόφαση να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη πίεση στον τομέα των οικονομικών του Ιράν, περιορίζοντας τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Το Ιράν και η Κίνα προετοιμάζονται για την επόμενη προεδρία του Τραμπ, αλλά ενώ η Κίνα διαθέτει αρκετές εναλλακτικές πηγές πετρελαίου, το Ιράν πιθανότατα θα υποστεί σοβαρό πλήγμα αν η Κίνα αναγκαστεί να περιορίσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα