Η Διπλή Παιχνίδι της Βρετανίας με Κίνα και ΕΕ

Με την πρόσφατη αναθεώρηση των κλιματικών στόχων της, η Βρετανία επιδιώκει να καθιερωθεί ως “υπερδύναμη καθαρής ενέργειας” έως το 2030, εστιάζοντας στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων καθαρής ενέργειας με την Κίνα.

Ωστόσο, αυτή η νέα στρατηγική φέρνει στο προσκήνιο πολλά ερωτήματα. Έρχεται πριν την ανακοίνωση του “ελέγχου της Κίνας”, που έχει σχεδιαστεί για να καθορίσει σαφείς αρχές διαχείρισης των κινδύνων, καθώς η Βρετανία στρέφει το βλέμμα της προς το Πεκίνο. Αυτό το εγχείρημα μπορεί να παράγει συγκρούσεις με τις πρωτοβουλίες των Εργατικών για στενότερους δεσμούς με την ΕΕ. Η πολιτική θέση της Βρετανίας, που επιθυμεί να επαναστατήσει στο κινεζικό εμπόριο και τις επενδύσεις, φαίνεται να αντιφάσκει με την προσεκτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εστιάζει στην περιοριστική πολιτική απέναντι στην Κίνα, όπως οι δασμοί σε ηλεκτρικά οχήματα και η διερεύνηση των κινεζικών επιδοτήσεων στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

4c387c40 cefe 11ef 9e0e d7637d66f95d

Η επιτυχία των κλιματικών στόχων της Βρετανίας απαιτεί σίγουρα μια μορφή εμπορίου με την Κίνα σχετικά με τις καθαρές τεχνολογίες. Ο προγραμματισμένος έλεγχος θα πρέπει να αποτυπώσει τους κινδύνους αλλά και τους συμβιβασμούς που προκύπτουν από την εξάρτηση της χώρας από την Κίνα. Σημαντικά θέματα περιλαμβάνουν τις ευπάθειες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στα ενεργειακά συστήματα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλού κόστους εισαγωγών καθαρών τεχνολογιών από την Κίνα στις εγχώριες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες. Επιπλέον, η αναφορά αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφύγει κατηγορίες σχετικά με την υποτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με τις κινεζικές επενδύσεις στην οικονομία και τις ενεργειακές υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συνεργασία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής τεχνολογίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σύμπραξη στη βιομηχανική πολιτική μέσω του Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ΗΒ, τη συγχώνευση κριτηρίων ανθεκτικότητας στον τομέα των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σύσταση κοινών συνεργασιών για ορυκτά με τρίτες χώρες.

ΕΥΡΩΠΗ 10

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών υποσχέθηκε μια ενορχηστρωμένη “ανάλυση” της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κίνα, με στόχο την ολοκλήρωση της μέσα στις πρώτες 100 ημέρες θητείας τους. Ωστόσο, η έκθεση φαίνεται πως καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι η Υπουργός Οικονομικών έχει εντάξει τη σχέση με την Κίνα στη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.

Η υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, προγραμματίζει ένα ταξίδι στην Κίνα για τις αρχές της χρονιάς, τονίζοντας τη σημασία των ενεργειακών και κλιματικών συνεργασιών, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν νέες κινεζικές επενδύσεις στη παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα