Στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, οι Ιρανοί παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να κρίνει την κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ενδεχομένως να επηρεάσει την κατάσταση στο Ιράν, το οποίο βιώνει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις.
«Πολλοί Ιρανοί επιθυμούν να ενδυναμώσουν την φωνή τους και να επιφέρουν μια θετική αλλαγή. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται για κάποιους ως μια ελπίδα να ολοκληρωθεί η Ισλαμική Δημοκρατία», αναφέρει η Ιρανή δημοσιογράφος Φαρίμπα Πατζόχ, που έχει σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας σε δημοσιογραφικά μέσα στην Ιρανική κοινωνία.
Μέση Ανατολή: Αντικτυπεί η σύγκρουση στην παγκόσμια οικονομία
«Θα ήθελα να δω το Ιράν να έχει ευημερία», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του podcast με τον Ιρανοαμερικανό Πάτρικ Μπετ-Ντέιβιντ. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε για την υποστήριξη ενός πολιτικού ανασχηματισμού στη χώρα, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αναμειγνύονται σε ξένες υποθέσεις όταν δεν μπορούν καν να ελέγξουν τη δική τους.
Η πολιτική «μέγιστης πίεσης» απέτυχε
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2015 υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα. Η στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η Τεχεράνη άρχισε να αποσύρεται από τις υποχρεώσεις της, πλησιάζοντας ολοένα περισσότερο στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Στην αυξανόμενη κρίση Ιράν-Ισραήλ, ο Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του σε επιθέσεις του Ισραήλ κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με την προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν. Αναμένοντας τις εκλογές, κάποιες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι μια νίκη της Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες συμφωνίες με το Ιράν, καθώς η ίδια έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες επαναφοράς της συμφωνίας.
Στρατηγική Τραμπ: Διεύρυνση των Συμφωνιών του Αβραάμ
Ακριβώς αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, μίλησε για τη δυνατότητα συμπερίληψης του Ιράν στις Συμφωνίες του Αβραάμ, προϋποθέτοντας την εξομάλυνση των σχέσεων με πολλές άλλες χώρες. Οι Συμφωνίες αυτές υπογράφτηκαν το 2020 και περιλάμβαναν το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες. «Διαβεβαιώνω ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα είναι εφικτή υπό την ηγεσία μου», επεσήμανε ο Τραμπ.
Το μέλλον θα αποκαλύψει αν το Ιράν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με επιτυχία μια συμφωνία με έναν πιθανό Πρόεδρο Τραμπ. Ωστόσο, η Ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη δυσαρεσκεια του πληθυσμού λόγω των οικονομικών κυρώσεων και των εξωτερικών πιέσεων. Ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ, χέρι-χέρι με την υποστήριξη Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στο Ιράν.