Γερμανοί και Σκανδιναβοί ετοιμάζονται για σύγκρουση

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Μετά από μια περίοδο ειρήνης και σταθερότητας που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αναγκάζονται να στραφούν και πάλι προς την ανατολή, προετοιμάζοντας τις κοινωνίες τους για ενδεχόμενες κρίσεις, με τον φόβο ενός πολέμου κατά της Ρωσίας να πλανάται. Αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Στη Γερμανία, αναπτύσσεται μια νέα πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίζουν γρήγορα το κοντινότερο καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης. Στη Σουηδία, έχει κυκλοφορήσει ένα 32σέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Αν έρθει η Κρίση ή ο Πόλεμος» (βλ. εικόνα). Επιπλέον, 500.000 Φινλανδοί έχουν ήδη κατεβάσει έναν οδηγό έκτακτης ανάγκης από το Διαδίκτυο.

Η Γερμανία προχωρά στη δημιουργία μιας εφαρμογής που διευκολύνει τους πολίτες στην αναζήτηση καταφυγίων σε περίπτωση επίθεσης. Η Σουηδία διανέμει το φυλλάδιο με τον τίτλο «Αν έρθει η Κρίση ή ο Πόλεμος», ενώ μισό εκατομμύριο Φινλανδοί έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω διαδικτυακού οδηγού έκτακτης ανάγκης. Παρόλο που η πιθανότητα μιας μεγάλης σύγκρουσης στην Ευρώπη φαίνεται μακρινή για πολλούς, οι χώρες αυτές προετοιμάζονται, όπως αναφέρει ο Guardian. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, «λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμάσουν τις κοινωνίες τους».

Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει αναδείξει σημαντικές εντάσεις στην περιοχή της Βαλτικής, οδηγώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία να σταματήσουν την πολιτική ουδετερότητας που διατηρούσαν για δεκαετίες και να προχωρήσουν στη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η στρατιωτική ισχύς από μόνη της δεν είναι αρκετή. Είναι σημαντικό και οι πολίτες να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. «Ζούμε σε αβέβαιες εποχές. Στη γειτονιά μας, οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται. Η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παραπληροφορήσεις χρησιμοποιούνται για να μας υπονομεύσουν», επισημαίνει ο πρόλογος του σουηδικού φυλλαδίου. Το φυλλάδιο διατίθεται και στα αγγλικά και τονίζει ότι η συλλογική ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη. Αν προκύψει επίθεση στη Σουηδία, «όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία».

Οι Σουηδοί είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους οδηγίες. Ο πρώτος σχετικός οδηγός εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρέχων οδηγός παρέχει πληροφορίες για τα συστήματα προειδοποίησης, τα καταφύγια, τη διαδικτυακή ασφάλεια και την επιβίωση σε περίπτωση έλλειψης νερού. Συστήνει στους πολίτες να ελέγχουν ετήσια την παροχή νερού στα σπίτια τους, να διατηρούν διαθέσιμες κουβέρτες και ζεστά ρούχα, αλλά και εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Προτείνει, επιπλέον, την προμήθεια ραδιοφώνου με μπαταρίες και τη δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων με υψηλή ενεργειακή αξία (εικόνα κάτω).

Οι αντιδράσεις των Σουηδών απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ανάμεικτες, σύμφωνα με τον Guardian. Ο Τζόνι Σαμούν, κομμωτής από τη Σόλνα, δήλωσε ότι είναι «καλό να είμαστε προετοιμασμένοι», ωστόσο, παρατήρησε ότι το θέμα δεν απασχολεί πολλούς ανθρώπους. «Δεν έχει συζητηθεί πολύ στο κομμωτήριο μου. Μόνο ένας πελάτης ανέφερε ότι το είχε πάρει», πρόσθεσε. Από την άλλη, η Μούνα Αγιάν, επαγγελματίας υγείας από τη Στοκχόλμη, ανησυχεί για την αδιαφορία που παρατηρεί στους συμπολίτες της.

Στην προσωπική της εμπειρία από τον πόλεμο στη Σομαλία, ανέφερε: «Φοβάμαι γιατί ξέρω τι σημαίνει πόλεμος». Δηλώνει προετοιμασμένη, έχοντας ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση προμηθευτών. Αντιμετωπίζει και τον προβληματισμό να μιλήσει για την κατάσταση στα πέντε παιδιά της χωρίς να τα τρομάξει. Προσθέτει ότι για ανθρώπους από περιοχές που έχουν βιώσει πολέμους, οι συζητήσεις για πιθανές συγκρούσεις στη Σουηδία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. «Ξέρουμε πόσο δαπανηρός είναι ο πόλεμος. Χάσαμε συγγενείς, παιδιά εξαφανίζονται».

Η Φατούμα Μοχάμεντ, επικοινωνιολόγος από τη Στοκχόλμη, εστιάζει στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Αναφέρει ότι πολλές οικογένειες στις πιο φτωχές περιοχές δεν έχουν ούτε βασικές προμήθειες, πόσο μάλλον εφοδιασμένες αποθήκες. Επιπλέον, προτείνει την ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών διά ζώσης και όχι μόνο μέσω φυλλαδίων. Παράλληλα, στη Νορβηγία, η διεύθυνση πολιτικής προστασίας έχει κυκλοφορήσει ένα παρόμοιο φυλλάδιο στα 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας. «Ζούμε σε έναν ολοένα και πιο ταραγμένο κόσμο», αναφέρει το νορβηγικό φυλλάδιο, επισημαίνοντας την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των ψηφιακών απειλών, και στη χειρότερη περίπτωση, των πολεμικών συγκρούσεων. Τέλος, το νορβηγικό φυλλάδιο συνιστά την αποθήκευση τροφίμων μακράς διάρκειας, όπως κονσέρβες, ενεργειακές μπάρες και ξηρούς καρπούς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα