Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση σε μια πρόσφατη πρόταση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση αφορούσε τη μεταφορά Παλαιστινίων από τη Γάζα και την ανάληψη ελέγχου της περιοχής με σκοπό τη δημιουργία μιας “Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής”.
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω απόλυτα: η Γάζα ανήκει στους Παλαιστινίους της Γάζας και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί», τόνισε ο Αλμπάρες σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.
«Η Ισπανία υποστηρίζει σθεναρά ότι η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός μελλοντικού, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ένα κράτος που πρέπει να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εξασφαλίζοντας την ευημερία και την ασφάλεια και των δύο λαών», συμπλήρωσε.
Η αποκάλυψη του συγκεκριμένου σχεδίου από τον Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις. Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, καθώς και παλαιστινιακές οργανώσεις, καταδίκασαν το σχέδιο. Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναγκαστική μετακίνηση κατοίκων της Γάζας, ενώ η Ρωσία επανέλαβε την υποστήριξή της σε μια λύση δύο κρατών.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας στις δηλώσεις Τραμπ. Η Γαλλία απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ελέγχου της Γάζας από τις ΗΠΑ και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα αποσταθεροποιούσε την ευρύτερη περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κριστόφ Λεμουάν, σε επίσημη ανακοίνωση, δήλωσε: «Η Γαλλία επαναλαμβάνει τη σταθερή της αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας. Μια τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, θα αποτελούσε άμεση επίθεση στις νόμιμες προσδοκίες των Παλαιστινίων και θα δημιουργούσε σοβαρά εμπόδια στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών. Επιπλέον, θα αποτελούσε σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα για σημαντικούς συμμάχους μας, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή.»
Ο Λεμουάν πρόσθεσε ότι το μέλλον της Γάζας πρέπει να διασφαλιστεί «εντός του πλαισίου ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής», αποκλείοντας τον έλεγχο της περιοχής από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
Η Ρωσία, δια στόματος του Κρεμλίνου, επανέλαβε την ακλόνητη πεποίθησή της ότι μια βιώσιμη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί ανάληψης ελέγχου και ανακατασκευής της Λωρίδας της Γάζας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η θέση της Μόσχας παραμένει σταθερή: ο μόνος δρόμος για την επίλυση της σύγκρουσης είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.
«Αυτή η θέση κατοχυρώνεται σε σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εμπλέκονται στο πρόβλημα. Εμείς υποστηρίζουμε αυτή την προσέγγιση και πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική εφικτή λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η ιδέα του Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έχει ήδη απορριφθεί από σημαντικές αραβικές πρωτεύουσες.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τις στενές της σχέσεις με το Ιράν, παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για επαναφορά της πολιτικής “μέγιστης πίεσης” στην Τεχεράνη.
Ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό υπόμνημα που επαναφέρει την αυστηρή πολιτική έναντι του Ιράν, που είχε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μηδενισμού των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.
Ωστόσο, η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας 20 ετών, ενισχύοντας τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι στρατιωτικές ασκήσεις, οι επισκέψεις πολεμικών πλοίων σε λιμάνια και η κοινή εκπαίδευση αξιωματικών.