Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές συνομιλίες σχετικά με τη Συρία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουδάνι. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους αντίστοιχους υπουργούς της Ρωσίας και του Ιράν στην προγραμματισμένη τριμερή διάσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Al Monitor, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συριακή κυβέρνηση να συμπεριληφθεί σε μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία με τις αντιστασιακές ομάδες για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναμένεται να συμμετάσχει σε διαλόγους με την Ιρανική και Ρωσική πλευρά, εστιάζοντας στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών του συνομιλιών, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού οφείλει να εμπλακεί σε ανοικτό διάλογο για να αποτραπεί η επιδείνωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Συρία. Ανάμεσα στις πρόσφατες εξελίξεις, η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, με τη στήριξη των Τουρκικών δυνάμεων, έχει επεκτείνει την επιρροή της, καταλαμβάνοντας στρατηγικές περιοχές, όπως ο Χαλέπι, πόλη με ιστορική σημασία η οποία πλήττεται από την ένοπλη σύρραξη εδώ και χρόνια.
Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι παράμετροι είναι κρίσιμες και για την Τουρκία. “Είναι θεμελιώδους σημασίας να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών και να διασφαλίσουμε την σταθερότητα της περιοχής”, ανέφερε. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις ίδιες ανησυχίες και στην επικοινωνία του με τον Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξήρε τη σημασία μιας γρήγορης λύσης στην κατάσταση για τη συριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη για υποστήριξη στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα με συνεργασία από την Τουρκία.
Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων είναι καθοριστική προϋπόθεση για την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών με την Τουρκία, οι οποίες είχαν μείνει σε στασιμότητα πέρυσι.
Η θέση της Τουρκίας αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις του Φιντάν, ο οποίος ανέφερε ότι “οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Δαμασκός πρέπει να επενδύσει σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τον λαό και την νόμιμη αντιπολίτευση”. Οι εκάστοτε υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών έχουν συμφωνήσει να αναβιώσουν τη διαδικασία της τριμερούς συνεργασίας που είχε ξεκινήσει το 2017.
Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών
Έχουν προγραμματιστεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή.
Η συνάντηση θα λάβει χώρα στη Ντόχα, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ στο Κατάρ στα τέλη της εβδομάδας. Η ικανότητα των πλευρών να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο για την αποκλιμάκωση είναι αβέβαιη, δεδομένου του μεγάλου χάσματος που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις της Τουρκίας και του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, οι σύγχρονοι σχεδιασμοί δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες, εκφράζοντας τη στήριξή του στην τουρκική πλευρά στο ζήτημα της Συρίας.