Επαφές του αλ Τζολάνι με την Τουρκία

«Εμείς γνωρίζουμε τους Σύρους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών, σε δηλώσεις του στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera. Εξήγησε ότι η Άγκυρα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πειθώ της Ρωσίας και του Ιράν να συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες, οδηγώντας έτσι στην πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του καθεστώτος του.

Παρά την νίκη των Σύρων ανταρτών, με ηγέτιδα την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία ανέλαβε τον απόλυτο έλεγχο της Συρίας, επεσήμανε ο Φιντάν, αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σχέσεις Άγκυρας και αλ Τζολάνι

Σύμφωνα με τον Aron Lund του Century International, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ δεν είναι απλή μαριονέτα της Τουρκίας, όπως συμβαίνει με άλλες συριακές ένοπλες ομάδες. Όμως, η οργάνωση φαίνεται να έχει στην οικοδόμηση στενών σχέσεων με τους Τούρκους και ενδεχομένως να χρειάζεται την υποστήριξή τους.

Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν, και του Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, έγινε τέσσερις ημέρες μετά την πτώση του Ασαντ, τονίζοντας τη νέα σχέση συνεργασίας που αναδύεται ανάμεσα σε δύο πρώην εχθρούς.

Ο Aron Lund επισημαίνει ότι οι νέοι ηγέτες της Συρίας εστιάζουν στη δημιουργία διεθνών σχέσεων και νομιμοποίησης, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν υποστήριξη, κάτι που η Άγκυρα μπορεί να τους προσφέρει.

Η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στις νέες συριακές αρχές και έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ από τις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να πείσει την Αίγυπτο να συνεργαστεί με τη νέα Δαμασκό, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Η Σταθερότητα ως Προτεραιότητα

«Αν η Άγκυρα κατορθώσει να συμβάλει στην σταθεροποίηση της Συρίας, η χώρα αυτή θα έχει τη δυνατότητα να γίνει σύμμαχος της Τουρκίας», τονίζει ο Soner Cagaptay από το Washington Institute of Near East Policy, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα έχει τώρα μεγαλύτερη επιρροή στη Δαμασκό από ποτέ.

Σ’ αυτή τη βάση, η Τουρκία μπορεί να προσβλέπει σε υποστήριξη από τη Δαμασκό στην καταπολέμηση των Κούρδων της βόρειας Συρίας, τους οποίους θεωρεί απειλή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε: «Η νέα συριακή κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο με εμάς». Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ πρόσθεσε ότι η νέα εξουσία στη Δαμασκό θα επηρεάσει και τις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Μια διπλωματική πηγή δήλωσε ότι αν και ο ρόλος της Τουρκίας στην Συρία είναι συχνά «υπερτιμημένος», διαθέτει έναν σημαντικό οικονομικό μοχλό χάρη στα 900 χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Συρία.

Αντίκτυποι για τη Δύση

Στην πλευρά της Δύσης, οι χώρες επιθυμούν να αποτρέψουν την αναγνώριση της Τουρκίας ως βασικού συμμάχου της Δαμασκού.

Έτσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πρόσφατα στην Άγκυρα ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη συριακή ηγεσία.

«Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ο ξένος παράγοντας με πιο έντονη επιρροή στη Συρία, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κρίσιμη σημασία στην διεθνή νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης και στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας», επισημαίνει ο Ömer Özkizilcik από το Atlantic Council.

«Η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί επίσης από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και ήδη θεωρεί ότι «η Τουρκία κατέχει τα κλειδιά της Συρίας»», προσθέτει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα