Στο κέντρο της Τεχεράνης, εκατοντάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 45η επέτειο από την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ και την ομηρία Αμερικανών διπλωματών το 1979. Η εκδήλωση αυτή είναι μια σημαντική καμπή στην ιστορία του Ιράν, με τους συμμετέχοντες να κρατούν ιρανικές και παλαιστινιακές σημαίες, καθώς και σημαίες του Χεζμπολάχ, του λιβανικού σιιτικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, πολλοί από τους παριστάμενους φώναξαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» στα φαρσί και στα αγγλικά. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, από νωρίς το πρωί, μετέδιδαν επαναστατικά εμβατήρια, επισημαίνοντας τα «εγκλήματα» που έχει διαπράξει η Αμερική κατά του ιρανικού λαού.
Η κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ συνέβη στις 4 Νοεμβρίου 1979, λιγότερους από εννέα μήνες μετά την ανατροπή του τελευταίου σάχη του Ιράν. Οι φοιτητές που υποστήριζαν την Ισλαμική Επανάσταση μπήκαν στην πρεσβεία, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «άντρο κατασκόπων». Απαιτούσαν την έκδοση του σάχη για να δικαστεί στο Ιράν, και η κρίση ολοκληρώθηκε 444 ημέρες αργότερα, όταν απελευθερώθηκαν οι 52 Αμερικανοί διπλωμάτες.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, οι οποίες παραμένουν ανενεργές μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εν λόγω συγκέντρωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ, που θεωρείται ως ορκισμένος εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με αρκετούς από τους συμμάχους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο.
Όμηρος Ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος, σύμφωνα με το Associated Press
Εν τω μεταξύ, ο Ρεζά Βαλιζαντέχ, ένας Ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος που στο παρελθόν εργαζόταν για ραδιοφωνικό σταθμό χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση, φέρεται να κρατείται στο Ιράν εδώ και κάποιους μήνες, σύμφωνα με αναφορές του Associated Press.
Η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκε τη φυλάκισή του, όπως μετέδωσε το Associated Press. Ο Βαλιζαντέχ έχει εργαστεί προηγουμένως για το Radio Farda, το οποίο ανήκει στο Radio Free Europe/Radio Liberty και εποπτεύεται από την αμερικανική Υπηρεσία Παγκόσμιων Μέσων.
Παρά τις αναφορές, το Ιράν δεν έχει παραδεχθεί ότι κρατά τον Βαλιζαντέχ, και οι ιρανικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα για σχόλια σχετικά με την υπόθεση.