Το Κατάρ ανακοινώνει την πρόθεση να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με μια σειρά από συνταγματικές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατάργηση των βουλευτικών εκλογών. Η είδηση προήλθε από τον εμίρη της χώρας, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα του κόλπου είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες και μοναδικές εκλογές στην ιστορία της το 2021, οι οποίες κατέληξαν στην ανάδειξη των δύο τρίτων των μελών του Συμβουλίου της Σούρα, το νομοθετικό σώμα του Κατάρ. Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές δεν ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα, καθώς ξέσπασαν σπάνιες φυλετικές εντάσεις, όταν κάποια μέλη μιας από τις κυριότερες βεδουίνικες φυλές διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε τις εκλογές «πείραμα» που αποτέλεσε αφορμή για την κυβέρνηση να προτείνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Στην ανακοίνωση του, ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα μελετήσει τις προτεινόμενες τροπολογίες και θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, το οποίο θα είναι δεσμευτικό σύμφωνα με Καταριανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters. Αν και το Συμβούλιο διαθέτει νομοθετική εξουσία και είναι υπεύθυνο για τη γενική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, δεν έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια ή την οικονομική στρατηγική αυτού του μικρού αλλά πλούσιου σε πετρέλαιο κράτους, το οποίο απαγορεύει τα πολιτικά κόμματα.
Οι πρώτες εκλογές στο Κατάρ είχαν εγκριθεί μέσω συνταγματικού δημοψηφίσματος το 2003, αλλά πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2021. Ένα από τα σημαντικά επεισόδια εκείνων των εκλογών ήταν οι αντιδράσεις μελών της φυλής Αλ Μουρά, μιας από τις πιο πολυάριθμες βεδουίνικες φυλές στις χώρες του Κόλπου που έχουν ρίζες στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Τα μέλη αυτά διαμαρτυρήθηκαν για την εκλογική νομοθεσία που απέκλειε τους Καταριανούς των οποίων οι οικογένειες δεν βρίσκονταν στο Κατάρ πριν το 1930 από το δικαίωμα ψήφου.
Ο σεΐχης Ταμίμ δήλωσε ότι η προσπάθεια του Κατάρ είναι να μειώσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν ανάμεσα σε οικογένειες και φυλές λόγω της εκλογικής διαδικασίας.