Μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχείς πωλήσεις όπλων του προεδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ, προετοιμάζεται να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική προτού ο πρόεδρος αποχωρήσει από το αξίωμα του.
Σύμφωνα με το Al Monitor, αναμένεται ψηφοφορία στη Γερουσία για νομοθεσία που στοχεύει να περιορίσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν στη μεταφορά συγκεκριμένων όπλων στον στρατηγικό σύμμαχο της Μέσης Ανατολής. Αυτά τα κοινά ψηφίσματα αποδοκιμασίας (JRD) υποστηρίζονται από αναγνωρίσιμους γερουσιαστές όπως οι Μπέρνι Σάντερς (I-Vt.), Πίτερ Γουέλτς (D-Vt.), Τζεφ Μέρκλεϊ (D-Ore.) και Μπράιαν Σατζ (D-Hawaii) και προβάλλουν αντιρρήσεις σε πωλήσεις όπλων αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκαν στο Κογκρέσο τον περασμένο Αύγουστο. Μέσα σε αυτές τις πωλήσεις περιλαμβάνονται Κοινά Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης και βλήματα 120 χιλιοστών, τα οποία, σύμφωνα με αναλύσεις παρατηρητών συγκρούσεων, χρησιμοποιήθηκαν για τη θανάτωση χιλιάδων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με ειδικούς που συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη, οι συνθήκες στη βόρεια Γάζα είναι δραματικές, καθώς ο ισραηλινός στρατός διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, την οποία θεωρεί σε στάδιο ανασύνταξης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις περιγράφουν την κατάσταση στην περιοχή των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων ως “αποκαλυπτική”, μετά από περισσότερο από έναν χρόνο ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων και χερσαίων επιχειρήσεων.
Η έκθεση του Costs of War Project του Πανεπιστημίου Brown σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από την αρχή της επικείμενης σύγκρουσης στη Γάζα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την αποστολή βομβών 2.000 κιλών προς το Ισραήλ τον Ιούνιο, εξαιτίας ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιούνταν σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, όπως η Ράφα. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρέμεινε αδιάφορη στις εκκλήσεις για επιβολή όρων στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την αυξανόμενη κοινωνική αντίδραση σχετικά με τον πόλεμο.
Σχεδόν 90 Δημοκρατικοί από τη Βουλή και τη Γερουσία κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τον Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, τους οποίους κατηγορούν για την προώθηση της βίας κατά των Παλαιστινίων και την διευκόλυνση της de facto προσάρτησης της Δυτικής Όχθης. Εντούτοις, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά των εποίκων, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβάλει ποινές στους συγκεκριμένους Ισραηλινούς υπουργούς της ακροδεξιάς.