Μια πρόσφατη ανάλυση από το BBC εξετάζει ενδελεχώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έπειτα από μια νέα ισραηλινή επιδρομή κατά της Τεχεράνης. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν το Ιράν θα αποφασίσει να απαντήσει στις επιθέσεις αυτές.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο Ιρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα τη νύχτα. Ειδικότερα, το πρακτορείο IRNA μετέδωσε τη δήλωση του ιρανικού στρατού, τονίζοντας ότι οι στρατιώτες «θυσιάστηκαν για την προστασία της ασφάλειας του Ιράν και του λαού του», κατηγορώντας το Ισραήλ για αυτήν την επίθεση, την οποία αποκαλεί «εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς». Οι επιθέσεις φαίνεται ότι στόχευαν ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι έξι στοχευμένες επιθέσεις από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στις δυτικές περιοχές της Τεχεράνης φέρουν έναν διττό σκοπό: αφενός να τηρηθεί η ισραηλινή δέσμευση για αντίποινα μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου, και αφετέρου να αποσταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες μπορούν να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο επιθυμούν στην περιοχή σε οποιαδήποτε στιγμή.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC από την Ιερουσαλήμ, Jeremy Bowen, οι ισραηλινές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν ήταν κάτι αναμενόμενο, δεδομένης της προηγούμενης ιρανικής επίθεσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρενέβη και ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να περιορίσει τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να χτυπηθούν στρατηγικής σημασίας υποδομές όπως πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Εντούτοις, η ατέρμονη αλυσίδα επιθέσεων και αντεπιθέσεων προκαλεί ανησυχία, καθώς οι χώρες φοβούνται ότι τυχόν μη ανταπόκριση από το Ιράν μπορεί να ερμηνευθεί ως αδυναμία. Αυτή η κλιμάκωση των επιθέσεων μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση.
Επιπλέον, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια εκτενή στρατιωτική επιχείρηση στον βόρειο τομέα της Γάζας, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι η «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου, προειδοποιώντας για την απειλή λιμού και μαζικών απωλειών λόγω του αποκλεισμού και των βομβαρδισμών.
Η συγχρονισμένη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την στρατηγική του Τελ Αβίβ, ειδικά αν σκοπό είχε να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις εξελίξεις στη Γάζα. Αν και πολλές υποθέσεις κυκλοφορούν, είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως η λογική πίσω από αυτές τις κινήσεις αυτή τη στιγμή. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι δύο συγκρούσεις, που εξελίσσονται παράλληλα, προσθέτουν ακόμα περισσότερες προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με το δίκτυο Axios, το Ισραήλ είχε αποστείλει προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν πριν την εκτέλεση των στοχευμένων επιθέσεων, προσκαλώντας την Τεχεράνη να μην αντιδράσει. Πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση ανέφεραν ότι το μήνυμα αποσκοπούσε στον περιορισμό των κλιμακούμενων επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και στη μείωση της πιθανότητας ευρύτερης κλιμάκωσης.
«Το Ισραήλ κατέστησε σαφές στο Ιράν, ποιοι στόχοι θα πλήττονταν και ποιοι όχι», δήλωσε μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η Τελ Αβίβ προειδοποίησε ότι αν το Ιράν απαντήσει, μια πιο σοβαρή επίθεση θα είναι αναπόφευκτη, ιδίως σε περίπτωση θανάτων ή τραυματισμών Ισραηλινών πολιτών.