Μπάιντεν: Κύπρος σε τρία νέα αμυντικά σχέδια

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε μια σημαντική Προεδρική Απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρία κρίσιμα αμυντικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η απόφαση έχει νομοθετική ισχύ και σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις αμυντικές σχέσεις της Κύπρου με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ που παραθέτει ο ανταποκριτής Πέτρος Κασφίκης, η ένταξη της Κύπρου αναμένεται να συμβάλει στην εκσυγχρονισμό των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και να ενισχύσει την διαλειτουργικότητά τους με τον ΝΑΤΟ, αλλά και να ενδυναμώσει τις σχέσεις ασφαλείας ανάμεσα στη Λευκωσία και την Ουάσιγκτον. Οι συγκεκριμένες προγράμματα περιλαμβάνουν:

  • Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)
  • Πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)
  • Προγράμματα Ασφαλείας Αναφορικά με τον Τίτλο 10

Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον, η Προεδρική Απόφαση αυτή αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η Κύπρος στη περιοχή και τον ρόλο της στην ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η εξέλιξη συνιστά ένα ιστορικό βήμα για τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.

Παρά τις διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως το εμπάργκο πώλησης όπλων, οι νομικοί σύμβουλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου στα προγράμματα αυτά μέσω Προεδρικής Απόφασης, χωρίς να χρειάζεται η πλήρης άρση των περιορισμών.

2024 10 30T163321Z 1871041782 RC24VAAEBEG0 RTRMADP 5 USA CYPRUS scaled 1

Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS) είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες. Ο έλεγχος και η έγκριση της πώλησης γίνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα να προχωρά στην υλοποίησή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την αρμοδιότητα να κρίνει την επιλεξιμότητα των χωρών για το πρόγραμμα FMS, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αποφασίζει την υποστήριξη προς τις πωλήσεις και την έκταση της στήριξης. Η διαδικασία υλοποίησης περιλαμβάνει συμφωνία Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA).

Πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) προσφέρει τη δυνατότητα σε ξένες χώρες να αποκτούν αμυντικό υλικό που δεν χρειάζονται οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το πλεονάζον αυτό υλικό μπορεί να παραχωρείται με περιορισμένο ή μηδενικό κόστος για να υποστηριχθούν οι εθνικοί στόχοι ασφαλείας των ΗΠΑ.

b cyprus us flags freepik

Προγράμματα Βοήθειας Ασφαλείας Τίτλου 10 περιλαμβάνουν εκπαίδευση και εξοπλισμό για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των δυνάμεων ασφαλείας ξένων χωρών. Αυτή η διαδικασία γίνεται υπό την εποπτεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

  • Προετοιμασία ξένων δυνάμεων να ανταποκριθούν σε απειλές και να συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές.
  • Δημιουργία στρατηγικών σχέσεων που ενδυναμώνουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
  • Παροχή πρόσβασης σε ξένες ένοπλες δυνάμεις και σε καιρούς ειρήνης και σε περιπτώσεις κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα