Παρά τις συνεχείς στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο και τις επιχειρήσεις που διαρκούν πέντε ημέρες στα νότια της χώρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να επιδιώκουν την δημιουργία συνθηκών για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή. Μέσα από το κλίμα έντασης και τις πρόσφατες εξελίξεις, οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποκτήσει έναν σαφή στρατηγικό σχεδιασμό για την καλύτερη αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα”, ο Μπάιντεν δεν έχει περιοριστεί μόνο σε στρατιωτικά μέτρα κατά της Χεζμπολάχ, αλλά εξετάζει και πολιτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν σταθερότητα στην περιοχή. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επαναφέρει τη δυναμική της, τουλάχιστον άμεσα. Αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται να περιλαμβάνει τη στήριξη του Λιβάνου για την εκλογή νέου προεδρικού αξιωματούχου.
Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Λίβανο να προχωρήσει στην εκλογή προεδρίας, με την Χεζμπολάχ σε αδυναμία, ώστε να προωθηθούν πολιτικοί σχεδιασμοί που εμπόδιζε η οργάνωση τους τελευταίους δύο χρόνια.
Στον πολυσύνθετο αμερικανικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η προοπτική για εκλογές νέας κυβέρνησης, στην οποία η Ηεζμπολάχ θα έχει περιορισμένη εκπροσώπηση. Οι ΗΠΑ φαίνεται να προσπαθούν να αποδυναμώσουν πολιτικά και στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ και να παρέχουν μια νέα προοπτική στους Λιβανέζους πολίτες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να συνδέει την πρόραση του με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσινγκτον, καθώς έχει ήδη ενημερώσει και τους διπλωμάτες στο Παρίσι, που φημολογείται ότι έχουν δώσει τη στήριξή τους.
Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια για τον Λίβανο, αν και ο Μπάιντεν διατηρεί αβεβαιότητα σχετικά με το πότε μπορεί να δεσμευτεί για τα σχετικά κονδύλια. Ενδεχομένως, αν η Καμάλα Χάρις εκλεγεί στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, η βοήθεια αυτή να περιλαμβάνει και σημαντικό πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας.
Τέλος, η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει την ανάγκη να είναι προσεκτική και στην αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία δεν επιθυμεί την περαιτέρω αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ. Η διαχείριση αυτών των προτάσεων θα κρίνει την επόμενη μέρα των μεσογειακών σχέσεων και τη σταθερότητα στο Λίβανο.