Υποχρεωτική ασφάλιση για κλιματικούς κινδύνους στην Ιταλία

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ιταλία θα εισέλθει σε μια νέα εποχή όσον αφορά την ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg. Κάθε επιχείρηση στη χώρα θα υποχρεούται να αποκτήσει ασφάλιση για να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλες φυσικές απειλές που έχουν γίνει πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η απόφαση καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η EIOPA έχουν ήδη επισημάνει τους κινδύνους με σχετικές εκθέσεις τους.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική: οι κλιματικές απώλειες στην ήπειρο έχουν αυξηθεί κατά 2,9% ετησίως από το 2009 έως το 2023, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα, οι ετήσιες κλιματικές ζημιές στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2023, σε σύγκριση με λιγότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη δεκαετία. Όπως ανέφερε η Petra Hielkema, πρόεδρος της EIOPA, αυτή η αύξηση είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Φέτος, παρατηρήσαμε ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες, περιλαμβάνοντας <<επηρεαστικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, σοβαρή ξηρασία στη Σικελία και καταστροφικές πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την κεντρική Ευρώπη.>> windmills 6183512 640

Η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα είναι οι πλημμύρες», τονίζει μία μελέτη της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας. Σύμφωνα με αυτή, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τέτοια γεγονότα έχουν 7% περισσότερες πιθανότητες να κλείσουν, και όσες επιβιώνουν συνήθως βλέπουν πτώση 5% στα έσοδά τους μέσα σε τρία χρόνια.

Πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος;

Ο νόμος θα επιβάλει στις εταιρείες τη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων και θα επιστρατεύσει τη συνεργασία των ασφαλιστών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα. Θα υποστηριχθεί από ένα ταμείο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι η ανάπτυξη του προγράμματος μπορεί να καθυστερήσει λόγω φόβων ότι ένα σοβαρό φυσικό γεγονός μπορεί να εκθέσει την ικανότητα του ταμείου.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ιταλία υποχρεούνται να αναλαμβάνουν όλους τους πελάτες, γεγονός που σημαίνει ότι η έκθεσή τους σε ζημίες δεν έχει όριο», επισήμανε η Hielkema.

Η αναλογία ασφαλιστικής κάλυψης στην Ιταλία και οι ΗΠΑ

osorio wind farm 1403824 640

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ιταλία υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό κάλυψης για φυσικές καταστροφές, σχεδόν 80%, σε αντίθεση με το 42% που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ασφαλιστές έχουν αποχωρήσει από επικίνδυνες περιοχές.

Για το 2024, η ιταλική Assicurazioni Generali SpA ανακοίνωσε ζημίες ύψους 930 εκατομμυρίων ευρώ λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη.

Καμπανάκι… κινδύνου από ΕΚΤ και EIOPA

Μια έκθεση από την ΕΚΤ και την EIOPA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καλώντας τους ασφαλιστές να εξετάσουν προγράμματα ασφαλίσεων που σχετίζονται με την ανάληψη κινδύνου μειωμένων ασφαλίστρων.

«Ενώ δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη ζημιά, μπορείτε να την περιορίσετε», είπε η Hielkema, προτείνοντας μια σαφή κατεύθυνση για την ασφάλιση και την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Διεθνείς προσεγγίσεις στην ασφάλιση καταστροφών

Η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές διαφέρει σε όλη την Ευρώπη. wind 5324144 1280

Αναλυτικά:

  • Στην Ισπανία, μια κρατική διαχείριση λειτουργεί ως ασφαλιστής καταστροφών.
  • Στη Γαλλία, ένα κρατικό πρόγραμμα εξασφαλίζει προσβάσιμη κάλυψη σε όλους τους πολίτες.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεργάζονται με ιδιωτικούς ασφαλιστές για να προσφέρουν πολιτικές για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Στην Ελβετία, τα περισσότερα κτίρια καλύπτονται από υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης.
  • Η Γερμανία δεν παρέχει κρατική υποστήριξη στον τομέα αυτό, καθιστώντας τους ασφαλιστές πιο ευάλωτους.

Η κατάσταση βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή και η ανάγκη για αλλαγές στην πολιτική και την ασφάλιση είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να προσαρμοστεί στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα