Την Τρίτη, η καναδική κυβέρνηση παρουσίασε τους νέους, επικαιροποιημένους κανονισμούς για την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια (CER) με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2.
Καναδάς: Τρίντο και οι υπουργικές αλλαγές
Οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050, ανταγωνιζόμενοι προηγούμενους στόχους που προϋπέθεταν ουδέτερες εκπομπές έως το 2035.
Διαφορετική προσέγγιση στα σχέδια
Η Οτάβα και η κυβέρνηση της επανεξέτασαν την αρχική τους στρατηγική ύστερα από αντιδράσεις από επαρχίες και εκπροσώπους της ενεργειακής βιομηχανίας. Οι ανησυχίες αφορούσαν τη δυνατότητα μιας αξιόπιστης και προσιτής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερα κόστη και σε αδρανή περιουσιακά στοιχεία.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Καναδάς αυτή τη στιγμή παράγει το 85% της ηλεκτρικής του ενέργειας από καθαρές πηγές, όπως υδροηλεκτρικά, αιολικά και ηλιακά συστήματα. Ωστόσο, οι πιο ήπιοι κανονισμοί ενδέχεται να καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη των κλιματικών στόχων, που περιλαμβάνουν μείωση κατά 45-50% των εκπομπών CO2 έως το 2035.
«Δεν θεωρώ ότι υποχωρήσαμε στη φιλοδοξία για την απεξάρτηση του δικτύου από τον άνθρακα. Ωστόσο, μέσα από τις διαβουλεύσεις, κατανοήσαμε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία», δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να μειώσουν σχεδόν 181 μεγατόνους σωρευτικών εκπομπών CO2 από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2024 και 2050, ενώ προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση 342 μεγατόνων έως τα μέσα του αιώνα.
Επιπλέον, ο προηγούμενος στόχος για περιορισμό των εκπομπών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε 30 τόνους ανά γιγαβατώρα έχει τροποποιηθεί σε 65 τόνους ανά γιγαβατώρα. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν επιπλέον 35 τόνους ανά γιγαβατώρα με τη χρήση μονάδων αντιστάθμισης εκπομπών.