Το El Hierro, το πιο δυτικό από τα Κανάρια Νησιά, εκτείνεται σε λιγότερο από 20 χιλιόμετρα αλλά διαθέτει υψομετρικές διαφορές που αγγίζουν τα 1.500 μέτρα. Με υποδομές σχεδιασμένες για να εκμεταλλεύονται τους ισχυρούς ανέμους του Ατλαντικού και την ηφαιστειακή του δραστηριότητα, το νησί έχει επιτύχει να παράγει καθαρή ενέργεια και να τεθεί ως στόχος σύμφωνα με τον Guardian, να γίνει το πρώτο νησί που θα επιτύχει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια.
Ενεργειακή Παραγωγή και Ζήτηση
Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει επιφέρει την πλήρη αυτάρκεια για τους κατοίκους του> El Hierro σε ηλεκτρική ενέργεια για 10.000 ώρες συμπληρώνοντας σχεδόν το 50% της ετήσιας ζήτησης, καθιστώντας το ένα από τα ελάχιστα νησιά παγκοσμίως που προχωρά σε αυτήν την κατεύθυνση.
Οι ανεμογεννήτριες του νησιού καλύπτουν όχι μόνο τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, αλλά επίσης τροφοδοτούν τις τρεις μονάδες αφαλάτωσης του El Hierro, που παρέχουν καθαρό νερό στους κατοίκους.
Το 2019, το νησί είχε ήδη ενεργειακή ανεξαρτησία για σχεδόν 25 ημέρες.
Βιοποικιλότητα
Το El Hierro δεν είναι μόνο μια πηγή καθαρής ενέργειας, αλλά και ένα σημαντικό καταφύγιο βιοποικιλότητας, με περισσότερα από 2.600 καταγεγραμμένα είδη, εκ των οποίων 100 είναι ενδημικά. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι πρωτοβουλίες του νησιού μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τα 730 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε νησιά παγκοσμίως.
Gorona del Viento
Ο σταθμός Gorona del Viento αξιοποιεί την ενέργεια από ανεμογεννήτριες για την άντληση νερού σε μια δεξαμενή. Όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς, το νερό απελευθερώνεται για να τροφοδοτήσει τους υδροστρόβιλους.
«Το αποθηκευμένο νερό λειτουργεί ως μπαταρία», εξηγεί η María Candelaria Sánchez Galán, υπεύθυνη της Gorona del Viento.
Πλέον, το 90% της απαιτούμενης ενέργειας για τις μονάδες αφαλάτωσης προέρχεται από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. «Επιστήμονες από όλα τα μέρη έρχονται να μελετήσουν το μοντέλο μας και να δουν πώς μπορούν να το εφαρμόσουν αλλού», προσθέτει η Galán.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το νησί έχει αποφύγει 13.000 έως 18.000 τόνους CO2 ετησίως, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσα σε 15 χρόνια. Στα σχέδια περιλαμβάνεται μία νέα ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα ενισχύσει τη διαθέσιμη πράσινη ενέργεια.
Το Παρόν του νησιού
Σήμερα, το 58% του El Hierro είναι προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον. Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως παγκόσμιο καταφύγιο βιόσφαιρας το 2000 και ως παγκόσμιο γεωπάρκο το 2015.
Πολλοί νέοι που αποφοίτησαν από πανεπιστήμια επέστρεψαν για να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, αναβιώνοντας τις παραδοσιακές αμπελοκαλλιέργειες του νησιού. «Η περιοχή αυτή κάποτε ήταν γεμάτη αμπέλια, αλλά εγκαταλείφθηκε. Τώρα, προσπαθούμε να ξαναφέρουμε τις παλιές ποικιλίες», δηλώνει ο Carmelo Padrón, παραγωγός κρασιού.
Η Θάλασσα των Ηρεμίων στη νότια ακτή του El Hierro έχει καταστεί δημοφιλής για καταδύσεις, ενώ το 2011, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο αναδύθηκε κοντά στη θάλασσα, επηρεάζοντας τη θαλάσσια ζωή. Παρά τους φόβους, οι οικοσυσκευές ξαναναδύονται.
Υπάρχουν, επίσης, μοναδικοί υδροθερμικοί πόροι που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν γεωθερμική ενέργεια για τα επόμενα 20 χρόνια.
Το El Hierro βρίσκεται σε καλό δρόμο, εφόσον ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει πρότυπο νησί ή να απεμπολήσει τις δεσμεύσεις του.