Δημιουργική Ενέργεια: Το Ινστιτούτο του Λουξεμβούργου στην Υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη

Η Εθνική Σχολή Υγείας του Λουξεμβούργου (LTPS) βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καινοτόμου προσέγγισης στην αειφορία, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Αυτό το βραβευμένο κτίριο στο Ettelbruck έχει καθιερωθεί ως πρότυπο, όχι μόνο στο Λουξεμβούργο αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλο, φωτοβολταϊκά πάνελ και δεξαμενές ζεστού νερού, το έργο αυτό ενσωματώνει τις σύγχρονες αρχές της βιωσιμότητας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου είναι η εκτίμηση της “θετικής ενέργειας” του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Σύμφωνα με την Martine Schmitt, αρχιτέκτονα στη Διοίκηση Δημοσίων Κτιρίων του Λουξεμβούργου, η αξιολόγηση της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του κτιρίου γίνεται συνήθως για μια περίοδο πενήντα ετών, αν και αναγνωρίζει ότι “τα κτίρια μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν για περισσότερα από πενήντα χρόνια”.

«Επιδιώξαμε να είμαστε ειλικρινά θετικοί, λαμβάνοντας υπόψη την “γκρίζα ενέργεια” που χρειάστηκε για την κατασκευή και την κατεδάφιση του κτιρίου. Το έργο κέρδισε ένα ευρωπαϊκό βραβείο για την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προσθέτει η Schmitt.

Βρίσκεται δίπλα σε νοσοκομείο, η Εθνική Σχολή Υγείας έχει δεσμευτεί για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και έλεγχο των πηγών ενέργειάς της. Χωρητικότητας τετρακοσίων τριάντα φοιτητών, το κτίριο διαθέτει δεκαέξι αίθουσες διδασκαλίας και έξι εργαστήρια, όλα στεγαζόμενα κάτω από μια στέγη που είναι πλήρως καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτά παράγουν διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή που απαιτεί το κτίριο, ενώ η θέρμανση εξασφαλίζεται μέσω μιας κάθετα εγκατεστημένης δεξαμενής ζεστού νερού.

Ο Paul Weydert, μηχανικός της Διοίκησης Δημοσίων Κτιρίων, αναφέρει ότι «η δεξαμενή έχει ύψος είκοσι μέτρα και μπορεί να αποθηκεύσει έως και 100.000 λίτρα νερού. Στην πρόσοψη του κτιρίου, οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες είναι τοποθετημένοι δίπλα στα παράθυρα, λειτουργώντας ως ενεργειακές πηγές για τη θέρμανση της δεξαμενής.»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του κέντρου ανέρχεται σε 29 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατομμύρια προήλθαν από το Λουξεμβούργο και 1 εκατομμύριο από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατασκευαστική ποιότητα αντικατοπτρίζεται και στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Οι τοίχοι των αιθουσών διδασκαλίας κατασκευάζονται από λευκή άργιλο, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι πλήρως LED, ο αέρας ανανεώνεται συνεχώς και όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και υψηλή ενεργειακή απόδοση. Αλλά πώς είναι η εμπειρία των φοιτητών;

«Στην αίθουσα μπορείτε να αναπνεύσετε καλύτερα και οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για τη μελέτη και τη συγκέντρωση», μαρτυρούν οι φοιτητές.

Από την ολοκλήρωσή του το 2019, το κτίριο παραμένει σε άριστη κατάσταση, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Carlo Gudenburg, ο οποίος είναι περήφανος για τις εγκαταστάσεις: «Η ατμόσφαιρα στις αίθουσες διδασκαλίας είναι πάντα ευχάριστη, με ιδανικές θερμοκρασίες, υγρασία και ακουστική. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τις καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και να ενθαρρύνει τους φοιτητές να εργάζονται ενεργά», καταλήγει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα