Η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως «πράσινες» μορφές ενέργειας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Αυτή η απόφαση έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς αποσκοπεί στο να κατευθύνει ιδιωτικές επενδύσεις προς αυτές τις πηγές ενέργειας.
Η μάχη της ΕΕ για το 2022 επικεντρώνεται στην ταξινόμηση των ενεργειακών πηγών. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βάλει ταμπέλες «πράσινης» ενέργειας στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες.
Πολλοί ακτιβιστές του κλίματος θεωρούν ότι αυτή η απόφαση στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην αγορά, καθώς η πυρηνική ενέργεια εμφανίζεται ως βιώσιμη λύση και το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, ενώ αμφότερα δεν προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή.
Η Μάγκντα Στοζκίεβιτς, διευθύντρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Greenpeace, σημειώνει στο Euronews ότι «η πυρηνική ενέργεια συνδέεται με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα για τα οποία δεν έχουμε ακόμη ασφαλείς λύσεις αποθήκευσης, μαζί με τις προκλήσεις της εξόρυξης και χρήσης του ουρανίου».
Αυτή η ταξινόμηση έχει διχάσει τις χώρες της Ευρώπης. Ενώ το σχέδιο υποστηρίζεται κυρίως από τη Γαλλία και την Πολωνία, χώρες όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Ισπανία εκφράζουν τη μεγαλύτερη αντίθεση.
«Το οικονομικό κόστος είναι επίσης για προβληματισμό. Οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας είναι πάρα πολύ ακριβές, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα θα κατασκευαστούν χωρίς κυβερνητική υποστήριξη. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να αποσπάσουν πόρους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας μας αντί για μετάβαση σε μια στάσιμη κατάσταση», προσθέτει η ακτιβίστρια.
Οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες, που έλαβαν αυτή τη σημαντική απόφαση λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Ιανουαρίου να εκφράσουν την άποψή τους. Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν την απουσία δημόσιας διαβούλευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να αλλάξει αυτή η απόφαση απαιτούνται τουλάχιστον 20 χώρες που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
«Δεν πιστεύω ότι είναι μια μάχη χωρίς ελπίδα. Υπάρχει η πιθανότητα να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση», δηλώνει η ακτιβίστρια.
Η ΕΕ θέτει τον στόχο της να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.