Οι πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης όχι μόνο ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά επίσης απελευθερώνουν χημικές ουσίες και μικροπλαστικά που μπορούν να βρουν τον δρόμο τους στα τρόφιμα και τα ποτά μας. Παρόλο που δεν έχουν γίνει άμεσες συγκρίσεις μεταξύ πλαστικών μίας χρήσης και επαναχρησιμοποιούμενων, οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επιβάρυνση από τα πλαστικά μίας χρήσης. Η Μέισον το εξηγεί εύστοχα: «Μου αρέσει να τα συγκρίνω με την επιδερμίδα μας που συνεχώς χάνει κύτταρα».
Κάθε φορά που αναγεμίζετε ένα πλασικό μπουκάλι νερού, είναι πιθανό να απελευθερώνει μικροπλαστικά στο υγρό σας. Το ίδιο ισχύει και για συσκευασίες τροφίμων όπως δίσκους κατεψυγμένων γευμάτων, οι οποίοι μπορούν επίσης να απελευθερώσουν μικροσκοπικά σωματίδια στο φαγητό σας. Έρευνες δείχνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού εκτοξεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροπλαστικά σωματίδια στο νερό, με τα νανοπλαστικά να είναι τόσο μικρά που είναι λιγότερο από το ένα εβδομήντα του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Υπάρχουν περίπου 16,000 χημικές ουσίες που έχουν εντοπιστεί στα πλαστικά, εκ των οποίων περισσότερες από 4,200 χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα επικίνδυνες». Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό ή το ποτό σας και περιλαμβάνουν γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, όπως το στυρόλιο.
Ο κίνδυνος χημικής έκθεσης αυξάνεται όταν το πλαστικό θερμαίνεται, είτε μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων είτε στον πλυντήριο πιάτων. Όταν το πλαστικό θερμαίνεται, τα μόρια γίνονται πιο δραστήρια και αυξάνεται η πιθανότητα να μεταφερθούν στο περιεχόμενο του δοχείου. Ο κίνδυνος αυτός επηρεάζει και τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά, όπως μπουκάλια νερού και δοχεία αποθήκευσης, σύμφωνα με την Τζούτιθ Ενκ, πρόεδρο της Beyond Plastics.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί το μαύρο πλαστικό, σύμφωνα με μελέτη της Λιου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το μαύρο πλαστικό που χρησιμοποιείται σε αντικείμενα όπως δίσκοι σούσι περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών γνωστών ως επιβραδυντικά φλόγας. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. «Ανακαλύψαμε ότι μπορεί να μολύνονται από επιβραδυντικά φλόγας, πιθανώς μέσω της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων», πρόσθεσε η Λιου.
Η Διεθνής Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού συνιστά να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης λόγω πιθανών κινδύνων υγείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη βακτηρίων και μόλυνσης.
Συμβουλές για τη χρήση πλαστικών στο σπίτι
Οι ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες και τα μικροπλαστικά είναι πιο έντονες στα τρόφιμα και ποτά, καθώς αυτά οδηγούνται απευθείας στον οργανισμό μας. Ωστόσο, η επαναχρησιμοποίηση σακουλών παντοπωλείου δεν φαντάζει τόσο επικίνδυνη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η ηλικία σας μπορεί να παίξει ρόλο στην έκθεση σας σε μικροπλαστικά, με τα παιδιά και τους ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας να είναι περισσότερο ευάλωτοι. Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγετε την θέρμανση πλαστικού. «Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων», συνιστά η Ενκ. «Και είναι καλύτερα να αποφεύγετε το στέγνωμα τους σε υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο πιάτων».
Εάν παραγγείλετε φαγητό πακέτο, μεταφέρετε το σε μη πλαστικό πιάτο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όταν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, προτιμήστε γυάλινα ή μεταλλικά σκεύη. Τα γυάλινα και μεταλλικά μπουκάλια νερού είναι πιο ασφαλή από τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά, οπότε κρατήστε τα μαζί σας όταν βγαίνετε. Αν και η απομάκρυνση όλων των πλαστικών από την κουζίνα είναι ιδανική, η Λιου προτείνει να εστιάσετε στα σκεύη μαγειρικής και να επιλέξετε γυάλινα ή μεταλλικά σκεύη αποθήκευσης. Ένας τακτικός καθαρισμός και αερισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιβλαβών χημικών ουσιών που συσσωρεύονται στο περιβάλλον σας.