Μετά από μια περίοδο αυξήσεων στις τιμές τροφίμων το 2021 και το 2022, το 2024 ήρθε με θετικά νέα, καθώς περισσότερα από πέντε βασικά διατροφικά προϊόντα κατέγραψαν πτώση τιμών, περιλαμβάνοντας το γάλα και τα δημητριακά.
Συγκεκριμένα, το 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξαν μειωμένες κατά 2% σε σχέση με το 2023.
Αυτή η πτώση ακολούθησε τις απότομες αυξήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παρουσίασαν αύξηση το 2024, τα δημητριακά σημείωσαν μείωση της τάξης του 15%, τα αυγά κατά 8% και τα λαχανικά κατά 2%.
Επιπλέον, οι τιμές στα χοιρινά και τα πουλερικά μειώθηκαν κατά 7% και 8% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές του γάλακτος σημείωσαν πτώση σε 16 χώρες της ΕΕ το 2024, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Φινλανδία με 12%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (10%) και την Ισπανία (8%).
Αντιθέτως, η Ιρλανδία έκανε την πιο απότομη αύξηση με +15%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+11%) και τη Λετονία (+10%).
Συγκρίνοντας τα έξοδα παραγωγής, το κόστος των σπόρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 3%, ωστόσο οι τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκαν δραστικά κατά 18%, ενώ οι ζωοτροφές και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατέγραψαν μείωση κατά 11% και 2% αντίστοιχα.
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ελαιόλαδο
Οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά φαίνεται να αποκλιμακώνονται, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει ετήσια αύξηση μόλις 0,6%, σε σύγκριση με 1,5% τον Οκτώβριο, ενώ αρκετά βασικά προϊόντα παρουσίασαν πτώσεις στις τιμές τους. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% για τον Νοέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πιο εντυπωσιακή ήταν η πτώση των τιμών στα ζυμαρικά, που μειώθηκαν κατά 10,1%, ενώ τα γαλακτοκομικά και τα αυγά υποχώρησαν κατά 3,4%, τα πουλερικά κατά 1,9% και τα νωπά φρούτα κατά 1,7%.
Αναφορικά με τα προϊόντα που παρουσίασαν αυξήσεις, αυτές ήταν σχετικά περιορισμένες, με το ελαιόλαδο να καταγράφει αύξηση 6,4% σε σύγκριση με 18,1% τον Οκτώβριο. Οι τιμές στα λαχανικά πήραν επίσης ανοδική πορεία κατά 4,3%, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας ανέβηκε κατά 4,1%.
Η Eurostat αναφέρει ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2024, οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα στην ΕΕ έφτασαν το 33%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 32,2%. Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους προβληματισμούς των καταναλωτών σχετικά με τις υψηλές τιμές, καθώς η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αισθητή, ειδικά όταν συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες αυξήσεις μισθών.