Το 2025, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζουν να συνεχίσουν την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει συνάψει η χώρα στα πλαίσια των μνημονίων. Οι ενέργειες αυτές θα υλοποιηθούν με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η στρατηγική αυτή έχει διπλό στόχο: πρώτον, να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ελάφρυνση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια τριών ετών, και δεύτερον, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές για τη σταθερότητα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Το κύριο κομμάτι του σχεδίου περιλαμβάνει την πρόωρη εξόφληση του διμερούς δανείου της Ελλάδας με χώρες της ευρωζώνης. Σκοπός είναι να έχει εξοφληθεί σημαντικό ποσοστό έως το 2030, αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία του 2041. Η αποπληρωμή θα γίνεται μέσω ετήσιων δόσεων ύψους 2,645 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα δάνεια από τον ESM και το EFSF θα διαρκέσουν έως το 2060 και το 2070 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πρόωρες αποπληρωμές του 2024 θα ολοκληρωθούν στις 15 Δεκεμβρίου, και θα καλύψουν υποχρεώσεις ύψους 7,93 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν το 2026, 2027 και 2028, με τη διαδικασία να εγκρίνεται από τον ESM. Για την αποπληρωμή θα χρησιμοποιηθούν 5 δισεκατομμύρια ευρώ από το “μαξιλάρι” διαθεσίμων, ενώ περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα αντληθούν από τα repos των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το δάνειο από το πρώτο μνημόνιο του 2010 ήταν 52,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040, και έχει μειωθεί σε 32,3 δισεκατομμύρια ευρώ μετά τις πρόωρες εξαγορές. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη η αποπληρωμή των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποπληρωμή που προγραμματίζεται για το 2056, και του ESM ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προστεθούν από το 2034 και θα αποπληρωθούν έως το 2060.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΟ, βασικός στόχος είναι να περιοριστεί το δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ, επιδιώκοντας τη συνέχιση της ετήσιας μείωσης, ώστε έως το τέλος του 2028 να φθάσει στο 130%. Επίσης, υπάρχει επιδίωξη να αποκτήσει η χώρα το 2025 την επενδυτική βαθμίδα από τους Moody’s, που είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν έχει αναβαθμίσει το ελληνικό αξίοχρεο, ενώ η ελληνική οικονομία θέλει να πλησιάσει τη βαθμίδα Α+ που είχε το 2010.
Αυτή τη στιγμή, η χώρα διαθέτει υψηλά ταμειακά αποθέματα, που υπολογίζονται σε πάνω από 15% του ΑΕΠ, ενώ σε μέσες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 5%. Λόγω αυτών των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων και των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του 2025, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να βγει στις αγορές για να αντλήσει έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ, παρότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η δανειακή αυτή στρατηγική, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΘΟ, στοχεύει να εγγυηθεί την συνεχή εκδοτική παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, να προσφέρει εκδόσεις υψηλής ρευστότητας διατηρώντας την φυσική ωρίμανση τους, να μειώσει τα περιθώρια δανεισμού του Δημοσίου και να διασφαλίσει τη συνέπεια της ελληνικής οικονομίας ως κρατικού εκδότη σε συμφωνία με τα χαρακτηριστικά μιας χώρας της ευρωζώνης.